Byte av luckor på Umesläp

Några av Umesläps hästtransporter har ramper av rötkänsligt trä. Tyvärr gällde det vår. Rötan drabbade där träplattan var fäst vid gångjärnet, både fram- och bakrampen.

Då beställer man en ny skiva från Umesläp och byter. Skivorna kommer sågade i rätt storlek. Matta och skruvar följer med, men ingen monteringsanvisning. För en ovan person kan bytet ta två dagar, beroende på hur fastrostade skruvarna är. Tyvärr monterade jag i fel ordning, så här borde jag ha gjort:

 1. Demontera den gamla rampen. Ta bort alla beslag och kantlister. De skall återanvändas. Skruvar och muttrar skall ersättas av nya, som följer med. Borra ur skruvar och nitar som inte kan lossas på annat sätt. Låt gångjärnet sitta kvar på vagnen, och rengör det.
 2. Du kan behöva delvis lossa den gamla mattan, för att nå muttrar på baksidan. Om mattan sitter med häftklammer, kan man slå loss dem med en huggmejsel.
 3. Montera alla kantlister på den nya skivan.
 4. Ställ skivan på gångjärnet och kolla att den passar väl att stänga.
 5. Fäst skivan i gångjärnet med en skruv i varje hörn. Kolla att den fortfarande går lätt att öppna och stänga. Kolla också att plattan står helt ned i gångjärnet, när luckan är stängd.
 6. Fäst plattan i gångjärnet med alla skruvar.
 7. Markera med en penna var luckans lås skall sitta, så de passar med låsbyglarna på vagnen.
 8. Borra och montera luckans lås. Lås luckan.
 9. Fäst alla beslag på luckan.
 10. Fäst balkarna på luckan, med skruvar i ändarna. Kolla att balken hamnar så att gasfjädern passar. På ursprungliga luckan sitter balkarna också fast med skruvar på mitten. Det är omöjligt att borra i luckan och träffa dessa skruvhål i balkarna. Strunta i dem, de behövs lyckligtvis inte.
 11. Montera balkarnas lock med nya nitar. Nitar följer inte med, men blindnitar och nittång finns hos järnhandlare. Lockens nithål är borrade utan mall, så locken passar bara på sin egen balk.
 12. Montera mattan. Helst med häftklammer, men i nödfall med spikar som har stora huvuden. Varken klammer eller spikar följer med. Skivan är hård, så en handdriven häftapparat orkar inte få ner klammerna helt. Jag använde en tryckluftsdriven häftapparat. Kanske funkar det också med en elektrisk. Man kanske kan limma mattan i stället.
 13. Färdigt!