FJORDHÄSTSTUTERI KRY

SÄNNINGEGÅRDENS FRANK STAGG S50320/2006

VEJDE

Västgötaspets hane född 2006-07-05 hos Sänningegårdens kennel , Bitte Sjö Svensson, Sänninge, Tranås. Grå, stubbsvans. Far: Sänningegårdens Cigge Cymbal, mor Ella-Bella.

Vejde, som han kallas till vardags, är vår gårdshund, och vi tycker bara mer och mer om honom. Han är en snäll och charmig kille, som tillsammans med Ella har gått valpkurs, aktiveringskurs och agilitykurs hos Tranås brukshundklubb. Med Peppe har han även gått clickerkurs. Han är väldigt lätt och trevlig att arbeta med, och har fått mycket beröm på kurserna. Särskilt agilityn gick jättebra, kanske för att även Ella tyckte att det var toppen!

Vejde är utställd i Juniorklass på officiell utställning anordnad av Specialklubben för västgötaspets, domare L. Liljeqvist. Då blev det Kv 1, Kk R och följande omdöme: Välformat maskulint huvud med fint uttryck, lagom små öron.Normal benstomme. Välutvecklat förbröst men något kort bröstkorg. Brett lår. Stark rygg. Behöver stabiliseras i front och framben. Bra päls. Typ och helhetsintryck: Mycket god.

Vid officiell utställning 10/5 2008 fick han följande omdöme av Liz-Beth Liljeqvist: "Maskulin kraftfull hane, vackert huvud, utmärkt benstomme, välutvecklat förbröst och bröstkorg, välvinklad bak, krokiga framben med överkotningstendens, stark rygg, rör sig bra från sidan, bra päls, UKL 2."

Vejde är höftledsröntgad och har normala höftleder, grad B. Vid röntgen passade vi på att titta på hans svanskotor och kunde kontstatera att han faller in under gruppen "ingen svans" enligt den nya indelningen. Förut var det stubbsvans eller lång svans, men nu gäller ingen svans, stubbsvans, kort svans eller lång svans. Vejde har så få svanskotor att han bör stå som "ingen svans".

Vejdes uppfödare frågade oss om vi kunde tänka oss att upplåta Vejde för avel, och eftersom hon bedömer att han är värd att avla på, sa vi ja till det. Han är en frisk och sund hund med väldigt trevligt och stablit temperament. Han har också gjort ett alldeles utmärkt mentaltest, som bevis för detta. Det gjordes den 31 mars 2008, och vill du se hans beskrivning kan du klicka här . Eller titta på diagrammet:

Vejdes MH-spindel.

Han är mjuk och lättfostrad, men ändå trygg och reagerar ej negativt på skott eller smällare. Han har korrekt bett och fullständig tanduppsättnig. Hans största fel är en tåvid frambensställning. Hans största fördelar är ett helt underbart temperament - en snäll och glad hund som alltid är med på noterna. Han är frisk och sund, och är en rastypisk ¨västgötaspets. Han visar vallintresse och försöker tappert hjälpa oss med hästarna, och vi hoppas kunna göra ett vallanlagstest framöver.

Vejde gjorde ett bra vallanlagstest och exteriörbeskrivning den 24 maj 2008. Han bedömdes ha goda vallanlag. Tyvärr blev han överkörd och dog den 30 maj 2008. Vi sörjer honom mycket.

Vejde i januari 2008.

Tidigare hade vi en borderterrier "Scirpus" (Brobackens Scirpus) född 1987, som fick avlivas vid 12 års ålder pga hjärtfel. Efter några år utan hund, kom så Vejde till oss.