FJORDHÄSTSTUTERI KRY
"DAGBOK
2000"
(GAMLA
"JUST-NU"-ANTECKNINGAR)
6 december 2000
Det milda vädret håller i sig, och det var snarare geggiga hagar än kyla och oväder som gjorde att vi började ta in hästarna på nätterna i slutet av november. Kändes skönt att veta att de kunde ligga torrt och bra. Bortsett från mockningen är det ju mysigt att ha dem inne - att höra dem stå och äta hö är rogivande. Desolett får nu, efter lite tillvänjning, bo i egen box på natten, och det trivs både hon och Ljosefin med. På dagen diar hon dock fortfarande, men Ljosefin lär säga ifrån om ett tag. Hon brukar sköta avvänjningen helt utan vår inblandning.
Vi fodrar med hö och halm både ute och inne, och det tycker vi fungerar väldigt bra. Inne strör vi med halm, som alltså äts till en del. Det är visserligen lite jobbigare att mocka, men hästarna mår bra. De har något att göra och kan äta lång tid, vilket både magen och psyket mår gott av. Hö ger vi ca fem kg per häst och dag (Desolett har fri tillgång på hö inne), och för övrigt får de alltså stoppa i sig halm. Det ger inte bukiga hästar, som många tror! Utöver grovfodret ger vi mineraler samt Fibergi låg. Det blir inga större kraftfodermängder, och därför behövs även mineralerna. En gång i veckan ger vi också selen och E-vitamin (Tokolsel).
Treo står i spilta, och de övriga i box. Jag tycker att det är nyttigt att unghästarna får lära sig vara uppbundna - det har man nytta av sen. Han har börjat växa, och en hel del av överskottshullet från i somras är borta. När köttbulleformen avtar kommer det fram en riktigt tjusig unghingst! Han är maskulin och har mycket utstrålning och rastyp, uttrycksfullt huvud, vacker överlinje och mycket bra gång! Ser just nu riktigt lovande ut. Han och Ismo busar och trivs utmärkt ihop.
Ismo var med på tömkörningskurs för Anders Eriksson på Ydre ridklubb. Han imponerade genom att överhuvud taget inte höras i transporten på två timmar, och sedan charmade han många med sin positiva attityd och fina rörelser. Han skötte sig väldigt bra, och de som förfärat flyttade sig när "hingsten" kom in i ridhuset, flockades runt honom när vi var klara.
16 november 2000
Tack vare den milda hösten går hästarna fortfarande ute dygnet runt, men utfodras förstås en del. Alla äpplen som fanns i år är ett mycket populärt tillskott! Vi har haft besök av Divina drygt en vecka, då hennes ägare har varit på semester. Ila uppskattade att hon kom,och Desolett (som ju inte hade träffat sin syster) trivs också i hennes sällskap. Muska ser henne dock mest som en konkurrent om äpplena! Divina var i fin form, och ser riktigt bra ut! Hon rör sig bättre än någonsin, och hon fungerar också bra i både ridning och körning. Roligt när det går så bra hos nya ägarna! Nu planerar de för betäckning av Divina till våren.
Även från Alvedon och Dalacin har vi fått rapport att det går bra. Alvedon växer, och lär vara stor och snygg. Inkörning är på gång. På dagarna går han tillsammans med nordsvenske hingsten Pass. Dalacin hamnade ju i Värmland, som drabbats av översvämning. Som tur var knallar hon snällt på rakt genom vattnet vid ridning, och har också anpassat sig bra i sin nya flock.
Här har vi så smått kommit igång igen efter uppehållet. Helena rider Ismo, som är snäll och positiv. Han är välbalanserad, och artar sig bra. Ella rider på Ila (under Helenas överinseende), och det fungerar också bra.
31 oktober 2000
Vi har sålt och levererat Dalacin till Familjen Schmidt i Klässbol. Hon åkte i söndags, och det var inte utan vemod. Hon var utan tvekan vår vackraste häst just nu, och dessutom mycket sympatisk att rida. Snäll och mysig, och så dräktig med Ernarson - en kombination som jag sett fram emot resultatet av. Men vi har ju Desolett (hennes helsyster), och vi har svårt att hinna rida Dalacin . Ska man kunna avla måste man också kunna sälja, och vi tror verkligen att hon ska få det bra och bli till glädje i sitt nya hem. Så trots allt kändes det bra att vinka farväl. Vi lovade att komma och titta på fölet till nästa år!
Hösten har varit mild, och hästarna går ännu ute, och ser ut att må bra. Fåren har vi äntligen klippt, och igår hämtade vi årets bagge, som vi välvilligt fått låna från Hult.
Ridningen av Ismo har kommit igång så smått, och inom kort planerar vi att börja jobba med Ila igen. Det har varit en intensiv höst, men vi ser fram emot en lugnare november (kanske!).
13 oktober 2000
Hos Ann-Charlott Svensson, Lindmarkens stuteri, fick vi en glad överraskning idag. Helena var där för att vaccinera, dräktighetsundersöka mm, och sedan vi sett att allt verkade bra fortfarande med Biancas och dartmoorsstoets dräktigheter, skulle vi bara kolla att Bella verkligen inte var dräktig innan hon skulle iväg som sällskapshäst. Ingen trodde ju att femte brunsten skulle leda till bättre resultat än de fyra första, men där bedrog vi oss. Den 21 år gamla "tanten" var visst det dräktig! Roligt! Så nu är elva av Ismos tretton betäckta ston konstaterade dräktiga, en är inte undersökt, och en är inte dräktig. Ser alltså bra ut så här långt.
1 oktober 2000
Nu är alla hästar hemma, och det känns bra. När vi fått hem både Treo och Ismo igår, släppte vi ut dem tillsammans, och det gick jättebra. De busade förstås en del, men båda tycktes uppskatta leken, och Ismo var inte alls elak mot två år yngre Treo. Förhoppningsvis kan de trivas tillsammans under vintern, om inte Treo blir såld förstås.
Alla hästar går fortfarande ute dygnet runt. Det är gott om bete ännu, och vädret har ju hittills varit helt fantastiskt. Om det blir sämre har de dock bra skydd sär de är, så förhoppningsvis kan vi dröja ännu en månad innan vintersäsongen drar igång med mockning och allt.
29 september 2000
Det blev ingen premiering alls, och det var snopet, men smittor kan ju inte noncheleras. Vi fullföljde i alla fall träningen av Ismo, som nu troligen ska göra sitt bruksprov om ett år. Han är positiv och samarbetsvillig att köra, och han går fint för arbetsvagnen. Varje kväll som jag har kommit för att hämta honom i hagen har han kommit så fort jag visslat på honom, och det känns härligt att han gärna vill jobba. Nu börjar dock kvällarna bli mörka, så i helgen ska jag ta hem honom, eftersom han verkar ha klarat sig från kvarkan, trots allt. Sedan ska vi framför allt rida en del i vinter, och till våren kommer han att fara till familjen Ylva och Håkan Larsson i Klippan, där han ska vara stationerad över säsongen 2001. Deras dotter Elin kommer att träna honom i dressyr inför bruksprovet.
Treo är också på väg hem, för idag kastrerade jag hans lekkamrat Eastwoods Puh. Om några dagar ska jag hämta hem Treo, och det ska bli skönt att ha alla hästar hemma igen. Stona går på ett härligt naturbete, och de får bli där så länge vädret tillåter.
När Ismo åker till Stenrike stuteri nästa säsong, ska vi ha en annan hingst, och det blir troligen så att vi lånar Rimbo 178 då.
16 september 2000
Vi borde varit i full färd med att ladda upp inför Grevagården nästa helg, men kvarkan har satt käppar i hjulet på flera sätt. Först blev det bestämt att söndagens riksutställning ställs in på grund av att denna smittsamma sjukdom förekommer på många platser i landet. Hingstpremieringen hoppades man dock kunna genomföra, så vi såg fram emot att åka med bara Ismo. Han är hos den duktige kusken Göran Johansson en bit härifrån för att vi skulle komma väl förberedda till bruksprovet. Olyckligtvis tog en granne till Göran hem en häst på prov från en hästhandlare för ett par veckor sedan, och denna häst stod i samma stall som Ismo en kväll för att Helena skulle titta över den inför ev. köp. Några dagar senare hade denna häst 40 graders feber och hosta - troligen kvarka... Så kunde inte Ismo heller åka.
Han är dock kvar hos Göran tills vidare, för att undvika att dra hem smitta, och eftersom han är frisk (ännu så länge) har vi fortsatt köra honom. Det börjar bli mörkt om kvällarna, men hittills har det gått bra att ge sig ut en sväng med vagnen. Vi väntar på besked om när vi kan få göra bruksprov. Det känns lite snopet att det blev så här, men om hingstpremieringen blir av ska vi åka dit och titta i alla fall.
25 augusti 2000
Premieringar och utställningar pågår som bäst, och vi har varit på ett par förra helgen. Vi visade Treo, Ismo samt Helenas brors treårssto Malta på premieringen i Råssmäte. Treo vann sin klass (av två) med 39 p och fin kritik, Ismo fick inga poäng men mycket beröm, och även Malta vann sin klass (av två) och fick 40 p och diplom! Med ett sådant resultat kan man inte vara annat än nöjd!
På söndagen for vi till fjordhästutställningen i Göteborg, och med i transporten var Dalacin samt hennes helsyster Divina, som vi ju sålde för ett år sedan. Divinas ägare tyckte att det vore kul att ställa ut, och då bestämde vi att åka tillsammans. Divina kom hit en vecka i förväg, och vi red ut tillsammans en helt underbar kväll. Det var ingen tvekan om att systrarna kände igen varandra.
Utställningen i Slottsskogen var trevlig och välordnad, men md ganska få hästar, utom den klass där våra hästar var med och tävlade mot ytterligare nio vackra ston. Det var uppenbart att konkurrensen var stenhård i denna ring. När det var dags för placering av hästarna ropade domaren Morgan Johnsson upp välmeriterade Gyda (som tidigare blivit Best in Show) och så Dalcin för en ytterligare granskning. Han berättade att han hade svårt att välja mellan dessa två, och ville se dem igen. Så vi fick skritta, trava och ställa upp dem allt medan spänningen steg. Till sist var det dock Gyda som vann med 998108=44 och Dalacin tvåa med 99899=44. Gyda blev sedermera Best in Show, så det var snubblande nära att vi fått åka hem med den äran! Lite snopet, men väldigt roligt att ha fått 44 poäng!
Divina klarade sig också bra i konkurrensen, och gick fyra med 40 p (88888). Så vi var mycket nöjda och hade en bra dag!
6 augusti 2000
Betäckningssäsongen går mot sitt slut, och de flesta ston är hemma och dräktiga men några återstår att kolla upp. Tretton blev det totalt, och det var roligt att så många tror på vår hingst.
Vi har börjat förbereda Ismo för bruksprovet, och kör honom så ofta tiden räcker. Han går bra, och idag fick han ett första "prov". Vi har deltagit i Millenniumutsällningen på Elmia, och när det inte fanns någon som kunde ställa upp och köra den handikappanpassade rockarden i dagens showprogram fick Ismo ställa upp. Trots liten världsvana skötte han sig bra och gick lugnt och fint. Även utställningen gick jättebra. Ismo vann bland treårshingstarna med 42 p och jättebra kritik. Mimer slog honom sedan och blev bästa fjordhingst, men sedan hade Ismo faktiskt bättre poäng än både Hugo och Tölve!
Även Muska och Ila var med, och av de tio treårsstona var alla utom ett diplomsto, så konkurrensen var stenhård. Muska blev sexa och Ila nia, och med det är vi nöjda.
9 juli 2000
Idag har vi varit på premieringen på Valla, Linköping, och det har varit en fantastisk dag. Det var många vackra och välskötta fjordhästar. För våra båda treårsston gick det väldigt bra. I en otroligt bra treårsring med sju ston, där Fendi e. Torjus 150 u. Fenja 2909 gick etta med 44 p (99998), följde sedan vår Muska (e. Malte 187 u. Klarette 1967), som vi nyligen köpt, med 43 p (98899) och därefter på tredje plats vår Furubäcks Ila (e. Trojh 186 u. Inella 2050) med 41 p (88898). Efter Ila följde sedan ytterligare två diplomston, och så en med 38 och en med 37 p! Domaren Morgan Johnsson var mycket positiv till hela samlingen. Fullständiga kritiker och en egen sida även till Muska kommer så snart jag hinner, men nu ska jag först sova på saken!
1 juli 2000
Betäckningssäsongen rullar på. Det har varit stort intresse för Ismo, som hittills betäckt tolv ston. Fyra är konstaterade dräktiga, och förhoppningsvis är fler snart i den kategorin. Just nu har vi många brunstiga, då flera nya kommit och varit brunstiga samtidigt, och dessutom två tidigare betäckta kommit tillbaka.
Vi har så smått börjat sätta igång med körningen av Ismo igen. Han har varit ledig sedan påsk, men går mycket bra nu och verkar tycka om att jobba. Annars är det mest träning av stona inför premieringen som gäller. Den nionde juli visas Ila och Muska på Valla, Linköping. Vi har nu bestämt att Muska stannar hos oss, och hon ska snart få en egen sida också.
7 juni 2000
Betäckningssäsongen rullar på. Våra tre ston är betäckta (Ljosefin med Furubäcks Inter, Ila med Mimer och Dalacin med Ernarson), och förhoppningsvis också dräktiga. Snart är det dags att hämta hem dem igen - känns konstigt att bara ha Ismo av våra egna hemma.
Här är dock en hel del hästar ändå, eftersom det kommit glädjande många ston till Ismo. De är dessutom trevliga och lätthanterliga, och överlag också av väldigt bra kvalitet. Ismo fungerar bra; han är snäll och smidig att betäcka med. De två första stona är konstaterade dräktiga, och vi hoppas att även fortsättningen ska ge ett bra resultat. Om ni är nyfikna på vilka ston som kommit så här långt finns det en särskild sida för stona!
15 maj 2000
Ila åkte till Mimer i lördags, och idag reste vi med Dalacin till Ernarson. Om en vecka är det dags för Ljosefin att åka till Furubäcks Inter! Sedan har vi inga ston hemma, utom Ismos "fruar" förstås. Efter Muska och Skorpan kom två ston från Lindmarkens stuteri: välbibehållna Bella 1923 (21 år) och hennes mycket rörliga treåriga dotter Lindmarkens Bianca (e. Alexander Lukas 183).
Ila, Muska och Treo är anmälda till sommarpremieringarna, och vi planerar att även åka till någon utställning.
7 maj 2000
Det härliga vår-/sommarvädret håller i sig, och betäckningssäsongen har kommit igång. Två ston har hittills anlänt till Ismo. Det är två unga ston av god kvalitet, vilket förstås är roligt. Det är diplomstoet Skorpan f. 96 e. Trojh 186 u. Smulan 2933 från Stenrike Fjordhästar och musblacka Muska f. 97 e. Malte 187 u. Klarette 1967. Båda har kommit i brunst, och det fungerar bra med betäckningarna. Ismo kommer att visas på hingstvisning i Nykil, Östergötland söndagen den 14 maj.
Vi kommer snart att skicka även våra ston till betäckning. Ila ska till Mimer 200, Ljosefin till Furubäcks Inter 191 och för Dalacin har vi ännu inte bestämt oss (det väger mellan två trevliga kandidater!).
Desolette (som fölet ska heta) artar sig mycket bra, och ser ut att bli ännu en vacker Dalardotter. Hon har också ett mycket sympatiskt temperament, och vi har börjat vänja henne vid att ledas och lyfta fötter, vilket går fint.
Treo går på hingstbete med skäcken Eastwoods Puh, och de har blivit goda vänner redan. Idag flyttade de till det riktiga sommarbetet efter att ha bekantat sig hemma hos Puh, och på köpet fick de ännu en nyttig lastningsträning.
För övrigt har den senaste tiden ägnats åt att sätta upp staket, bygga undersökningsspilta och annat pyssel inför vår och sommar.
26 april 2000
Ljosefin fölade tidigt i morse, och till vår glädje blev det ett välskapt stoföl!
Alla hästarna är utsläppta på bete, eftersom det blivit ovanligt varmt och vackert väder med grönskande gräs i hagarna. De första stona till Ismo har anlänt, men ännu har ingen kommit i brunst. Vi hoppas att vädret ska göra sitt till nu!
20 april 2000
Nu har vi fått lamm - Gertrud fick en dotter som döptes till Tussilago den 16 april. Ella och Helena hade turen att få vara med vid förlossningen, som gick smidigt, trots att det var en rejäl unge på 4700 gram.
Treo lämnades på hingstbete 18 april. Han får bl.a. sällskap av en ettårig skäck, och de kom snabbt bra överens och började snart busa och leka.
Ismo har körts en hel del, och även varit borta på körkurs, för att få prova en ny miljö med andra hästar. Allt har han tagit på ett mycket positivt sätt, och han är samarbetsvillig och lyhörd, vilket gör honom trevlig att jobba med.
26 mars 2000
Det var ett tag sedan sidan uppdaterades, och det har främst berott på att det har varit mycket på gång.
Fåren är klippta och ser mycket mindre ut, trots att de växer. Snart är det dags att börja vänta på lamm!
Av hästarna har vi prioriterat Ismo högst, och han har körts en hel del både för kälke och rockard. Han är alltid positiv att arbeta med, och vi planerar att fortsätta ca en månad till, innan han får en paus under betäckningssäsongen. Flera stoägare har visat intresse för honom, och vi ser fram emot våren! För att kunna erbjuda bättre service både till Ismos ston och andra ston i trakten har ultraljud införskaffats.
Även Dalacin har gått en del, och hon blir allt bättre att rida. En varm och solig dag tog vi en riktig långtur och njöt av vårvädret. Treo leds och pysslas med förstås, och han har så smått fått vänja sig vid träns. Ljosefin blir rundare och rundare, men det är ca en månad kvar till fölningsdags. Ilas semester börjar närma sig sitt slut, och det ska bli spännande att sätta igång henne snart igen. Hon har vuxit och utvecklats i positiv riktning.
15 februari 2000
Vintervädret har fortsatt vara lynnigt med mycket blåst, och ofta isigt och halt, så hästtränandet har blivit ganska sporadiskt. En hel del pyssel i stallet blir det dock under sådan förhållanden, och det är ju också bra. Vi har kört Ismo några gånger, och en dag tog vi med Dalacin till ridhuset och red en privatlektion. Det var roligt och nyttigt och inspirerade till fortsatt träning!
Sedan Alvedon åkte har Treo utvecklats mycket positivt. Han har vuxit till sig och ser riktigt snygg ut, och han har också blivit go´och samarbetsvillig. Kanske tycker han att det är skönt att slippa Alvedon? Och vi som trodde han skulle sakna lekkamraten... Vi saknar dock Alvedon ibland, men har nu fått rapport att han har funnit sig väl tillrätta och allt är till belåtenhet.
26 januari 2000
Idag har vi satt Alvedon på lastbilen för att åka 130 mil till de nya ägarna. Vi hoppas att både de han ska trivas och få det bra ihop! Det är roligt att sälja till någon som noga har valt ut sin nya häst och har ambitioner att ta väl vara på den. Ändå känns det lite vemodigt när lastbilen rullar iväg...
Januari har varit motig vad gäller jobb med hästarna. Antingen har det varit isgata eller blåst 10-15 sekundmeter eller svinkallt. Inget av det inspirerar till större insatser. Lite pyssel och en och annan sväng har det dock blivit, framför allt med Ismo, som fortsätter att göra bra framsteg. Vi har bestämt oss för att satsa på att ha honom hemma till avel den här säsongen. Mer info om detta finns på en speciell sida.
Unghästarna växer och utvecklas, och både Ismo och Ila har blivit högre på sistone. Ismo var 142 vid senaste mätningen, och Ila når ännu inte riktigt upp till 140 cm.
1 januari 2000
December har varit omväxlande vad gäller vädret, och det har snöat och töat om vartannat. Ofta har det blåst kraftigt också, vilket inte precis är inspirerande "hästväder". Vid denna årstid är det svårt att komma ut med hästarna varje dag, men trots allt har det blivit en hel del kört med kälken. Ismo har nog gått i varje fall ett par gånger i veckan, eftersom vi haft hyggligt före större delen av december. Han går bra, och trivs med körningen. Dalacin rids, och det har blivit ungefär lika ofta (sällan...). Trots det går hon stadigt bättre och bättre, och ambitionen är inställd på deltagande i kvalitetsbedömning.
Treo och Alvedon har turats om att stå i spiltan, och de står lugnt och bra där. Jag har också varit ute och lett dem små rundor, och lyfter hovar mm allmän grundträning. Alltihopa fungerar smidigt. De är snälla och samarbetsvilliga, och speciellt Alvedon är för närvarande väldigt sympatisk att arbneta med. Han "vill rätt" och lyssnar bra. Treo är mer av busunge, men samtidigt snäll och charmig, även om han ibland måste testa gränserna!
Det andra nya på djurfronten är våra får, som vi nyss har hämtat.
5 december 1999
Vintern kom med en snöstorm i fredags, och när den bedarrade insåg vi att det var dags att ta fram kälken. Nu var det härligt före att ge sig ut på slädfärd och även inbjudande för en frisk galopp i snön. I helgen har vi passat på att njuta av båda delarna, då vi kört Ismo för kälken och varit ute på långa uteritter med Dalacin och Ljosefin.
Alvedon och Treo står nu tillsammans i en stor box på nätterna, men går fortfarande med stona på dagarna. På kvällarna får en av dem stå uppbunden i spilta några timmar. De leds och pysslas med. Att borstas, lyfta hovar mm ingår i övningarna. De är snälla och bussiga. Alvedon är alltid samarbetsvillig och bussig, och liknar en nallebjörn i sin täta vinterpäls. Treo har för det mesta en busig glimt i ögonen, men är snäll och go´, och en självständig ung man!
Ismo var ledig drygt en månad efter hingstpremieringen. Innan dess hade vi arbetat intensivt en period, och han hade deltagit i körkurs, där han skötte sig utmärkt och gick lugnt för släpa. Hemma körde vi även med rockarden några gånger, och jobbade med uppvisningsträningen. Efter allt detta behövdes lite semester. I november satte vi igång så smått med tömkörningsarbete. Vi har både arbetat med dressyrövningar och varit ute och tittat på "stora världen", såväl i skog och mark som småvägar och ridhus. När Elin var här passade vi på att lägga på sadeln och sitta upp ett par gånger, vilket Ismo tog med ro och bra balans. Nu får ridningen vara till våren, men körningen ska vi arbeta vidare med under vintern. När jag är ensam får det bli tömkörningsarbete tills vidare, men nu i helgen hade jag hjälp, så då spände vi för skogskälken både lördag och söndag. Det fungerade mycket bra. Han stod lugnt och väntade tills allt var klart, och sedan gick han stabilt och bra. Han är samarbetsvillig och lugn att arbeta med.
Ila gick, liksom Ismo, på körkurs i höstas. Även hon var okomplicerad att arbeta med och gick stadigt framför släpan när kursen var över. Att deltaga i en sådan kurs ger både miljöträning och tillfälle att träna lastning, förutom själva körningen, och är därför bra för de unga hästarna. Efter kursen har Ila varit ledig en längre period. Vi har tömkört lite, och hon har även fått prova på att ha sadel och ryttare på ryggen ett par gånger. Det accepterade hon utan vidare, men nu låter vi henne vara ett tag till, eftersom hon växer.
Dalacin går allt bättre i ridning nu, och vi jobbar med denna nu. Hon blir allt stadigare på tygeln. Ännu så länge är det grundarbete som gäller, och större delen av det gör vi ute på skogsvägarna, även om vi då och då tar ett pass på ridbanan eller i manegen. Hon uppvisar utmärkt fallenhet för dressyr, där hennes fina rörelser kommer till sin rätt. Hon har bra bakbensarbete och är taktmässig och lätt. Det är ett nöje att rida henne, och vi hoppas eventuellt kunna starta i kvalitetsbedömning till hösten.
Ljosefin är dräktig med Dalar, och jobbar egentligen bara när vi behöver en mer rutinerad körhäst eller när vi är flera som vill rida en sväng. I helgen har hon fått en sväng i skogen både lördag och söndag. Det har hon tyckts uppskatta, och gärna hängt med på en galopp längs snötäckta skogsvägar.