Dagböckerna 2000-2014 ligger nu samlade under rubriken dagböcker, för den som vill titta tillbaka och minnas, eller kanske följa vad någon häst gjort. Nu fortsätter vi i bloggen, och tackar för positiva kommentarer om den. Det kommer säkert inte att bli uppdateringar varje dag, men förhoppningsvis lite oftare än på sista tiden.
Jag har redan sammanfattat 2014, och det finns många fina minnen från detta år. Jag skrev inget om att jag har bytt jobb, men det kan också vara värt en rad. Att börja som djurhälsoveterinär på Växa Sverige innebar att jag nu arbetar på ett företag som har avel som sin bas, och för mig är det väldigt inspirerande. I praktiken är väl mitt ansvar mer att få reproduktionen (som man ju till del skiljer från avel) och djurhälsan att fungera, men även detta mer förebyggande och framåtsyftande perspektiv tilltalar mig. Dessutom är det väldigt roligt och trevligt att arbeta med kor och alla människorna runt korna. Och jag har ju även fått mitt lystmäte för avel och genetik tillgodosett, då jag i höst blev utsedd till ordförande i Svenska hästavelsförbundets genetiska råd, och sedan också till ordförande i dess veterinärmedicinska råd. Jag är glad och stolt för detta, och har redan fått flera intressanta frågor att bita i. Bytet av jobb innebar också att jag kunde återuppta domaruppdraget. Jag dömde Finlands största ponnyutställning i augusti, och sedan en shetlandsutställning på hösten. Det var roligt, och även om kalendern är rätt full så kanske ni ser mig i ringen någon gång näst år också.
Det finns mycket att se fram emot för 2015, och jag vill önska er alla ett rikigt gott nytt år. Hoppas du vill följa våra äventyr i bloggen!
Finja har varit på hopptävling och fått pris!
Vi har varit på julkpappshoppning på Tranås ridklubb med Finja, och det gick riktigt bra. Mer om det kan du läsa på vår nya blogg stuterikry.blogg.se , som också finns länkad i menyn till vänster. Vi lägger ner gästboken, som ingen har skrivit i på över ett år, och provar att ha dagboken i bloggform från och med nu. Kommentera gärna vad du tycker om det!
2014 går mot sitt slut, och det finns många minnen att sammanfatta, och en del av dem ses som glimtar på årets julkort. En titt i prissamlingen visar att det inte alls varit lika många placeringar som förra året, och vi kan lätt räkna upp en handfull tillfällen då Ella varit första utanför placering. Hon har också flera gånger varit precis utanför den magiska kvalgränsen 62% i lätt A:P1 med Haldol, och bara fattats 1 eller 2 futtiga poäng. Ser man det så kan man tycka att året har präglats av stolpe ut. Men jag skulle nog hellre sammanfatta det som bäst när det gäller, och att det inte blivit så många placeringar beror främst på att de flesta starterna har gjorts i svårare klasser. Vi är väldigt nöjda med att kunna summera året för Haldol och Ella med en sjundeplats på fjord-SM i dressyr, en andra plats på DM i working equitation och en seger i en stor lätt B:1 på fjord-SM med personbästa 71,89%. Dessutom har Haldol och jag blivit klubbmästare i bruksridning, och vi blev tvåa på DM, och han var trea med Ella både på KM och DM i bruksridning.
En riktig höjdpunkt var förstås också att Hassle kunde godkännas som hingst med fina 41 poäng. Alla unghästar som vi visade på sommarpremiering fick klass I (Hassle 41, Hejde 39, Lovis 39 och Hellvi 38). Grånosa visades av sin ägare och fick 38 poäng. Vi har under året sålt tvååringarna Ajke Kry och Hejde Kry, som båda kastrerades i våras. Vi har också under året både köpt och sålt Lovis, som var en fin beteskompis till Hellvi, och vi har också sålt Cleo. Under julen har vi fått hälsningar från många av våra uppfödningar, och det är alltid lika roligt. På tävlingssidan har framför allt Alvedon Kry 214 utmärkt sig med många fina placeringar bland stora hästar i dressyr upp till lätt A:3, och också en femteplats på fjord-SM. Även Humira har tävlat och fångar alltid uppmärksamheten för sin fina färg och utstrålning.
Både Humle och Inti har fått valpar, och vi har fått ljuvliga bilder på deras kullar. De har också flera avkommor som på olika sätt har visat framtassarna, så även om de själva bara varit hemmahundar i år, så har de ändå varit med genom sina avkommor. Katterna mår bra och har fullt ut anpassat sig till ett liv som stallkatter, och verkar nöjda med det.
Inför 2015 hoppas jag först och främst att alla ska få vara friska och krya. Haldol slutade året med att få en inflammation i sulläderhuden höger bak. Han är på bättringsvägen, men fortfarande halt när det gått en månad efter att hältan dök upp akut. Vi längtar efter att rida och köra honom, och jag tror att han också längtar. Han är redan kvalad till fjord-SM, och vi hoppas att han ska få deltaga även i NM. Finja har ett kval klart i öppen klass, och målet för henne blir att försöka klara de andra två också, så att även hon får följa med till Vaggeryd sista helgen i juli. Muska är dräktig med Alvedon Kry, och vi klurar som bäst på om vi ska betäcka henne igen och i så fall med vem. Hassle får förhoppningsvis betäcka några ston i år, men själva har vi tyvärr ingen som passar. Hassle ska också jobba på med vidare utbildning, och har nyss fått bära sadel för första gången. Hängande stigbyglar och en "ryttare" som stod på pallen bredvid accepterade han bra. Även Hellvi vidareutbildas, och båda syskonen verkar ha talang för hoppning, och tycker det är roligt också.
Vi vill passa på att önska er alla ett riktigt bra 2015, och hoppas att vi ses!
Gott nytt år!
Lucia är här, och jag konstaterar att hela november hann gå utan en uppdatering av hemsidan. Nåja, då finns det desto mer att sammanfatta nu, och sen är det snart dags att komma tillbaka med en årssammanfattning. Idag ska jag berätta om flera nya valpar, löshoppning, sjukdom, när Hassle var på Friends och en del annat. Nu ska vi bara bestämma var vi börjar så kör vi!
I natt kom första ordentliga snön, och det vräkte ner över en decimeter. Hassle susade runt ensam i sin hage, och man kunde se stigar här och där. Han längtar efter Haldol, och Haldol längtar ut, men han får stå kvar i stallet några dagar till. Haldol har varit halt i 2½ vecka nu, och det kom helt plötsligt. Jag hade fodrat frisk häst på morgonen, och på eftermiddagen när Unni skulle rida var han kraftigt halt höger bak. Till att börja med trodde vi att det var en hovböld, och han blev först ännu sämre under några dagar, för att sedan bli bättre. Vi kunde dock inte se någon böld, och han blev bara bättre, men långt ifrån bra. När han efter två veckor, och noga koll av mig och vår duktiga hovslagare, fortfarande inte hade vare sig tillfrisknat eller fått en säker diagnos, så åkte jag till kliniken i Mantorp i onsdags. Precis som jag funderade de på hovbensfraktur, och han blev röntgad i flera vinklar. Varken hovbensfraktur eller hovböld kunde de hitta, och enades till slut om diagnosen inflammation i sulläderhuden. Troligen orsakat av tryck (vass sten eller liten sten som kilat in sig under snösulan). Han blev gipsad och hem på boxvila och medicin (antiinflammatoriskt). Han ser redan mycket bättre ut, och gipset tog vi av igår. Nu ska det gå ett par dagar och sen ska han skos med sula, och så hoppas vi att han kan sättas igång försiktigt om några veckor. Han har redan tappat en hel del muskler, men han säger att han gärna vill ut och bygga upp dem;-)
Om man nu ska vila hästen så är det ju en passande årstid.. Men Unni tycker förstås att det är trist. Annars har vi fullt upp ändå. Ella rider Finja, som utvecklas fint. Vi har löshoppat unghästarna, och hade bjudit in Hejde också. Hejde hoppade snällt, men har inte riktigt förstått poängen med detta ännu. Annars verkar han ha kommit bra tillrätta i sitt nya gäng. Hellvi var nästa att hoppa, och trots att hon bara är lögalopperad ett par gånger, så fattade hon snabbt vad man skulle göra och hoppade superbra. Hon startade varje runda med en bakåtkick och sen hoppade hon så det stod härliga till. Över 70 cm utan minsta tvekan. Hassle har fått skutta lite småhopp förut, och tog det lite lugnare än sin syster. Han hoppade med jättefin teknik och bra självförtroende, och tog nästan 90 cm lekande lätt. Efter löshoppningen tog vi med Haldol till sitsträning med träningsgrupperna i Björnklo och Mjölby. Jag tror att han överraskade flera med hur stor en så liten häst (c-ponny) känns, och som alltid charmade han alla med sitt godmodiga sätt.
Hassle har fått sitt stamboksnummer och heter Hassle Kry 299. Kritiken kom samtidigt, och allra gladast blev jag att läsa att de inte bara sa 10 + för temperament, utan det står också ett plus efter tian! Och det tycker jag att denna snälla kille är värd. Just nu pratar dock de flesta om hans halvbror Hangvar Kry, som efter några år som avelshingst i Tyskland har flyttat till Norge. Vi har sett fina bilder på Facebook, och planen är att han ska visas på Nordfjordeid i maj, så jag hoppas kunna resa dit. Det känns bra att ha hans mamma, halvsyster och halvbror här, och även om det bara är Muska som har den grå färgen så bär ju alla anlag för den. Jag tror också att Hassle har potential att bli väldigt snygg när han har vuxit klart (ja, han är ju redan fin), så jag hoppas att några ska inse att de har ett bra alternativ i honom. Det är förstås jätteroligt att Hangvar gör så fin reklam för vår uppfödning, och så får vi hoppas att de norska domarna också ska gilla honom. Det är i alla fall ingen tvekan om att han har imponerat på många redan!
Hassle var förresten med på den stora hästshowen på Friends för ett par veckor sedan. Eller, ja i alla fall en stor bild av Hassle som föl. Han fick representera SHs alla raser i en stor monter, som gjorde reklam för Horses mäde in Sweden. Ella blev ganska förvånad när hon gick förbi och såg honom, och jag är imponerad av att hon kände igen honom - folk säger ju att fjordföl ser lika ut.... Jag var också där, inbjuden att tala under rubriken "Optimera chanserna till föl 2016". Speakers corner hade inte fått så mycket reklam, så det varierade hur många som kom och lyssnade, men första dagen var det bra uppslutning. Andra dagen var det nog för tidigt på söndag morgon, men totalt sett var det kul. Och så fick jag ju chansen att se lite av showerna. Det var verkligen roligt att se hur bra reklam fjordingarna på plats gör, och hur de är med på lite av varje, och jag njuter av att se hur de bara ställer upp på detta. Minna Teldes kür är en annan upplevelse som var stor. Ska jag ta fram en tredje bra sak så är det nog Wångens kadrilj med travare. Fantastiskt bra kört! Och så var det förstås jätteroligt att möta många gamla vänner.
Valpar har det också blivit sedan sist. I november fick både Hanny och Enya varsin kull på Pihlspetsens kennel. Hanny fick två hanar med Humle, och Inti fick en hane och en tik med Enya. Enyas valpar ska heta Kotten Grankvist och Kicki Tallstubb och Hannys valpar ska heta Larry Rotvälta och Luke Toppskott. Helt underbara namn, tycker jag! Fina valpar också, så vitt jag kan se på bilderna. I början av december fick sedan Inti ytterligare en kull, som var lite större. Det var Dunmålas Felicia, som fick sju valpar, fyra tikar och en hane. Felicia har varit otroligt framgångsrik i utställningsringen på sistone, och var också en trevlig bekantskap, så det var roligt att det blev en rejäl kull. Grattis till alla tre kullarna och lycka till med valparna!
Kanske var det minnet av Enya och Felicia som fick Inti att öppna dörren en kväll och ge sig av. Humle hängde med, och Ella och jag upptäckte bara en öppen dörr när vi kom hem. Resten av familjen hade inte märkt något... Vi var ute och ropade, men ingen kom och sent på kvällen började vi verkligen undra. Då gick grannen ut med sina löptikar för att hjälpa oss leta, och då kom de raskt fram... Efter denna händelse vändes dörrhandtaget, så han inte kunde öppna (det är bara Inti som kan), men lite senare missade Unni att stänga ordentligt när hon kom, och så var de på äventyr igen... Många timmar senare plockade vi upp våta och trötta hundar, som fick lifta hem... Annars är de snälla, och det funkar bra att ha dem lösa på promenader, men troligen vill Inti ut och ragga tjejer ibland. Vi får se om han får träffa några fler, för vi ögonlyste båda för ett tag sedan. Humle hade fått lite grå starr (katarakt) på ett öga, och på Inti såg veterinären ett litet veck på ena näthinnan. Hon visste inte hur hon skulle skriva, så att det inte skulle tolkas som västgötaspetsretinopati, så jag fick vänta på papperna ett tag. Sen ringde hon och ville att jag skulle åka till Strömsholm eller Göteborg för koll, men jag tyckte inte att jag hade tid och lust med det, så då skrevs det in att han har retinopati. Fast det finnas bara förändring på ett öga, och veterinären var väldigt tveksam... Känns hårt om ingen ska våga använda honom för en sådan tveksam sak, så kanske får jag åka senare och kolla om honom, för att få veta lite mer precis. I vilket fall som helst mår alla bra, och ser bra, och innan jul blir det inget sådant.
Jag återkommer med en årssammanfattning av ett fint 2014, och passar nu på att påminna alla om att ta det lugnt och ha det bra! Ha roligt tillsammans, och kom ihåg att det blir jul även om inte varje hörn är skinande rent.
Nu har Hejde flyttat till sin nya familj, och vi önskar honom all lycka där, och hoppas att han ska bli till mycket glädje. Han bor inte så långt bort, så vi hoppas återse honom då och då, och kunna följa hans utveckling. Vi har tömkört honom en hel del, och han har gått med linor och svängel och dragit en däckskiva, och han har också haft fasta skaklar ett par gånger. Allt har han tagit med ro, och bara positiv nyfikenhet, så jag hoppas att det ska fortsätta så med rätt hantering. Han var verkligen duktig när han skulle åka, och följde snällt in i okänd och koluktande transport. Väl framme hade han mötts av en sur russtant, men tydligen blivit godkänd efter några timmar och till och med fått äta hos henne! Så här finns nu bara fem hästar, och så få hästar tror jag inte att jag har haft sedan början av 1999. Då var det Ljosefin, Dalacin, Divina, Ismo och Furubäcks Ila, och sen fyllde det på med fölen Treo och Alvedon på våren, så då var det redan fler. Lite samma blir det troligen nu, men jag ska försöka undvika att komma upp i nio, som vi haft några gånger. Annars är det gott om plats med bara två hästar i lösdriften och tre i stallet. Hassle fick sällskap i lösdriften av Haldol, när Hejde flyttade, och det var ingen tvekan om att de kände igen varandra. De fungerar bra ihop, och verkar nöjda när Hassle så smått börjat inse att Hejde inte kommer fast han ropar.
Haldol Kry är nu kvalad till fjord-SM 2015 i dressyr.
Både Haldol Kry och Alvedon Kry är nu klara med sina kval till fjord-SM i dressyr. Alvedon lyckades få en klasseger med 67% i lokal lätt A:3 bland stora hästar bland kvalen, och det gratulerar vi till! Haldol var snubblande nära att vinna en lätt A:1, men blev istället första utanför placering, men fick trösta sig med att tredje SM-kvalet blev klart där (och ett av de andra kvalen är i lätt A:P1). På samma tävling, i Vetlanda, lyckades Finja få över 55% i lätt B:1, vilket betyder att hon har klarat det första av tre kval till öppen klass på SM, vilket kanske kan vara ett rimligt mål för hennes del. Årets sista tävling blev alltså en bra avslutning på säsongen för vår del.
Finja har startat lokal lätt B:1 med drygt 55% som resultat.
Igår lät vi Hellvi lösgaloppera på ridbanan för första gången, och hon blev lite orolig av att vara ensam där, men tvekade inte alls för att galoppera över bommar. Idag gick vi upp igen, och hon var redan avspänd och fin, men tyckte att det var jättekul att galoppera omkring, och vi lät henne hoppa 30-40 cm, och det gjorde hon glatt och villigt. Kanske ett hoppämne? Hon har i alla fall mognat mycket och är väldigt trevlig. Även storebror Hassle är en dröm att hantera, och också han fick löshoppa samma höjder idag. Debut för honom med, och även han gjorde det fint och okomplicerat. Det är roligt med unghästar! Unni och Ella jobbar på med ridträningen på Haldol och Finja, och det går bättre och bättre för båda. Det är också roligt att se hur de utvecklas tillsammans, och gulligt att höra när Unni berömmer Haldol.
Vilken härlig höst vi har med många vackra dagar! Vi är ute och njuter av solen ihop med våra djur, så jag har massor att berätta, men mindre tid och lust att sitta vid datorn. Jag ska idag kort sammanfatta några händelsrika veckor, och det kommer att handla om DM-medalj i working equitation, tre parade tikar och så förstås vår nygodkände hingst Hassle Kry.
Haldol och Ella tog silvermealj på DM i WE!
För precis en vecka sedan kom Ella och jag hem från Smålands DM i WE (working equitation), och med oss hade vi två duktiga hästar som genomfört sin första tävling i WE. Vi har gått en kurs hos Ölmstads rid- och körsällskap, och där haft förmånen att ha VM-ryttaren Åsa Linnér som instruktör. Kursen började den första september och var på tre gånger, med både teorioch ridning varje gång. Jag red Haldol och Ella Finja, men sista gången red Ella båda för att prova en hel bana och se vilken nivå de kunde försöka sig på. Glädjande var att det bland de knappt tio deltagarna var med två fjordingar och Kry-hästar till, nämligen Desolett och Henja, som särskilt Haldol blev så glad att se. Alla skötte sig bra och visade god talang för grenen, och Desolett och Klara red en klubbtävling medan vi var på hingstpremiering. De fick med sig en clear round rosett därifrån, och kom med gott självförtroende till DM, där de red lätt C. Klara och Desolett tog ledningen direkt i dressyr, och vann även teknikmomentet. Efter en lite långsam, men väl genomförd speed blev de till slut tvåa i klassen och bästa junior i lätt C. Bra jobbat!
Desolett blev andraplacerad i lätt C WE - grattis!
Finja och Desolett - två systrar rider fram till LC.
Även Finja gick lätt C, och mot slutet av dressyrprogrammet gick det riktigt bra, men början var lite mer ofokuserad. Domaren var helt fantastisk, och reste sig upp efter avslutad ritt och ropade spontant: "Vad duktig du är!" Sen pratade han en stund med Ella och förutspådde Finja en bra framtid, då han tyckte att hon var väldigt lovande och med fina rörelser. 62% fick de i dressyren och det gav en fjärdeplats av sex i det momentet. Teknikbanan inleddes med en repgrind, och då var Finja alltför ofokuserad för att de skulle hinna lösa den inom de trettio sekunder man har på sig. Det gick bättre sedan, och det var fint att se hur hon trots stor tvekan för bron lyssnade på Ella och klev över den. 57,5% och sist i momentet. Nästa varv gick bättre, och grinden hann de fixa också, så i speed var de bara näst sist. Sammanlagt en delad femteplats, och väl godkänd debut för en häst som aldrig gått ens bruksridning förut.
Finja tävlade lätt C på sin första WE.
Finja var ganska pigg på framridningen på en åker.
Finja och Ella redde ut alla hinder tillsammans, här muggen.
Finja tog sig fint runt i fållan.
Till och med lansen gick riktigt bra och med fångad ring!
Ella och Haldol hade efter en kort tvekan bestämt sig för att satsa på lätt A, och det visade sig att det innebar att de flesta andra i klassen var vuxna, varav flera på tjusiga halvblod. Det var även två ekipage från Danmark i den sju ekipage starka klassen. Ella och Haldol gjorde en bra insats i dressyr, och fick igen en massa beröm av domaren - verkligen roligt med en domare som ger omedelbar feedback; mer av det! På pappret stod bland annat: "Mycket bra visning. Härlig fjording!" En massa åttor gav slutresultatet 70 % och en tredjeplats i dressyr, men bästa juniorresultat. I tekniken tappade Haldol tyvärr koncentrationen, och även om han genomförde alla hinder OK, så fanns det en del att önska mera av formen. 58,5% och fyra av sju i klassen. Ella hade tänkt att ta det lugnt i debuten i speed, men ändrade taktik efter den dåliga tekniken och det gav resultat. Tredje bästa tid, efter inte minst en jättesnygg passage av grinden. I lätt A slutade de därmed på tredjeplats, med två placerade, och det var ju verkligen en fin debut. Ännu roligare var det att det vid sammanräkningen av juniorernas resultat visad sig räcka till en silvermedalj på DM. Eftersom resulaten viktades, så att den som red lätt A fick sina poäng multiplicerade med 1,03 (utom i speed, där alla red samma bana), och 1,01 för lätt B,så kunde alla juniorer vara med i DM. Ettan och tvåan red den högsta klassen lätt A, och trean lätt B. På fjärde plats, och precis utanför placering kom Klara och Desolett Kry. Ella fick medalj, ländtäcke, plakett och rosett från Smålands ridsportförbund, och jag tror också blodad tand för denna gren, som verkar passa våra hästar jättebra. Hon sa spontant att hon inte hade trott att speed var så kul, så nu blir det nog träna av!
Ella och Haldol var bäst av juniorerna i dressyren på WE med 70%
Ella och Haldol gjorde bra ifrån sig både i teknik och speed.
Den senaste veckan har vi också hunnit med fint besök till Inti, då han i torsdags parade Dunmålas Felicia, som är den västgötaspetstik som haft störst utställningsframgångar på senare tid. Hon var både snygg och trevlig, och Inti ylade när hon åkte hem nästa morgon... Vi hoppas på en fin kull förstås. Om allt går väl så har både Inti och Humle varsin kull på gång även hos Pihlspetsen kennel, då Humle har parat Pihlspetsens Hanny Tussilago och Inti har parat Pihlspetsen Fröken Enya Rödkulla, som löpte samtidigt, vilket var väldigt praktiskt och trevligt för oss. Alltid trevligt att träffa Vera också, och vi hoppas att hon ska få fullt upp med valpar om ett tag. Det dröjer väl inte så länge nu förrän vi vet om de är dräktiga.
Hassle har som sagt blivit godkänd för avel, och han var helt fantastisk att ha med sig på hingstpremieringen. Han fick också mycket beröm både för att vara fin och för sitt härliga temperament. Vi kunde verkligen känna oss stolta över honom. Det var ganska hård gallring i år, vilket jag kan tycka är bra, och i första hälften av hingstarna var det bara Hassle som blev godkänd, så jag hann bli lite orolig medan den ena efter den andra åkte ut. Det slutade med fem godkända tvåårshingstar, där jag (förutom Hassle förstås) charmades mest av Sigge, som hade en fin utstrålning och trav. Vi har funderat mycket efter premieringen, och har ju hela tiden sagt att vi ska sälja Hassle. Men nu lutar det åt att vi behåller honom åtminstone till nästa år och hoppas att det ska komma några ston hit till honom också. Ni är alltid välkomna att hälsa på och se honom! Vi jobbar nu vidare med hans utbildning, och i helgen har vi kört honom med linor. Det börjar fungera bra med styrningen, och han accepterar linorna fint. Vi har också kört Hejde, som snart ska flytta, och vi därför har tränat honom ännu lite mer än Hassle. Han har dragit däck med linor och svängel flera gånger och fick i helgen prova fasta skaklar, och det tog han lika bra som allt annat. Han har en härlig attityd med full koll och stor arbetsvilja och förtroende, och verkar verkligen älska att få vara med. Hittills har inget varit svårt med honom, och vi hoppas att han ska fungera lika bra när han har flyttat.
Hassle Kry godkänd för avel
Hassle Kry blev godkänd för avel med finfina 98897=41 poäng och blev årångstvåa! Han fick 10 för temperament och var veterinärt utan anmärkning, och om jag hörde rätt fick han 8 för sin galopp (det kommer skriftligt först om några veckor). Han fick mycket beröm för sina grova och rättställda ben, och för sitt alldeles utmärkta uppförande, och vi är så glada och stolta över vår nygodkända hingst. Han är i växtfas, så gångarterna blir säkert ännu bättre med tiden, och han är redan stor: 144-178-21 blev måtten. Muskas andra son i avel (den första är Hangvar Kry i Tyskland) och Haldols första, och med all sannolikhet sista. Hassle är en häst som förenar våra båda stammar, och han gör det på ett bra sätt. Nu hoppas vi att han också ska få chansen att visa sina kvaliteter i avel, och om rätt köpare kommer, så är han till salu. Mycket mer finns att berätta om en bra helg i Vetlanda, men det återkommer jag om. Ni får njuta av bilden på Hassle så länge.
Sedan sist har vi sålt Lovis, varit på KM i bruksridning och två dressyrtävlingar och en del annat. Det finns alltså massor att berätta, men som vanligt när det händer mycket så finns det mindre tid att skriva, så det får bli en kort summering idag. De som vill ha mer kontinuerlig rapportering rekommenderas att följa Stuteri Kry på facebook - gilla oss gärna där, och tack till alla som redan gör det!
Idag flyttade Lovis till sin nya familj, som också nyss köpte Cleo av oss. Hon har bara bott här i knappt fyra månader, men på den korta tiden vunnit våra hjärtan, då hon alltid varit lika snäll och mysig. Det var inget undantag idag, då hon glatt kom fram till oss i hagen och hoppades få följa med. Hon gick snällt med ensam och sedan rakt in i en okänd transport! Duktig tjej! Vi har tränat en gång sedan premieringen, och då lastade jag både Hellvi och Lovis en i taget helt utan problem. Jag har sett bilder på att Lovis och Cleo redan ser ut att ha funnit varandra, och jag önskar lycka till med båda!
Haldol blev etta och trea på KM i bruksridning!
Förra helgen var vi på Km i bruksridning hos Tranås kusksällskap. Ella hade varit sjuk med feber i nästan hela veckan, och strukit sig från DM i dressyr dagen före, men KM ville hon rida fast hon inte var helt bra. Hon och Haldol gjorde en bra ritt, men sopade förargligt ner en boll med svansen, och det visade sig kosta för mycket. De slutade som trea i ett jämnt KM, precis efter en fin quarterhäst. Jag red också Haldol, och han var väldigt fin och följsam denna dag. Vi slutade på bara fem straff och blev klubbmästare! Andra inteckningen i vandringspriset för mig, så nu ligger Ella och jag lika! Haldol fick i och med detta sin tredje inteckning, då han vunnit med först Julia, sedan Ella och nu mig! Det är dock ryttaren som räknas, så han får nog inte priset ändå. Ella och jag har också vunnit varsin gång med Desolett.
Finja Kry har nu gjort fyra starter i lokal dressyr och går allt bättre.
Haldol har nu förhoppningsvis två SM-kval klara (om reglerna blir som de sagt).
Igår var det dressyrtävlingar hos Ydre ridklubb, som vi inte varit hos förut, och jag tror inte att de haft ponnydressyr tidigare. Det var inte så många starter, men trevlga tävlingar. Ella red Finja i lätt C:1 och Haldol i lätt A:1. Hon kom precis utanför placering med båda, då Finja kom trea (två placerade) med 55,55% och Haldol tvåa (en placerad) med 61,43%. Ingen kände av någon hösttrötthet, och Haldol var nästan överpigg, och Finja lite okoncentrerad och gnäggade efter Haldol. Hennes fort har dock blivit mycket bättre och hon utvecklas för varje tävling, så det är bara att jobba på. Haldol hoppas vi nu har klarat två kval till SM, om det stämmer att det kommer att krävas minst 60% i minst lätt A:1. Han fick nämligen 61,89% i lätt A:P1 i Grankärr för ett par veckor sedan. En enda förarglig poäng från att klara kvalet till nationell nivå, men förstås jättebra att ha de poängen i den klassen, och särskilt som han had ehöga betyg på skolor och enkla byten, men slarvade bort ett ännu bättre resultat med bus i enklare moment.... Finja ingick i laget i ponnyallsvenskan divison 3, och gjorde en insats i nivå med övriga lagmedlemmar, och var långt ifrån sist i klassen. Nöjda med båda alltså!
Finja ingår i Tranås ridklubbs lag i ponnyallsvenskan division 3.
Vi går en kurs i Working equitation, och det är verkligen kul. Jag tror att det är en gren som passar många fjordingar bra, och vi är sugna på att fortsätta parallellt med annan träning. Även dressyr- och hoppträningar rullar på bra, och det flyter på bra framåt. Det finns mycket mer att berätta, och bland annat jobbar vi på med att förbereda Hassle för hingstpremiering och Hejde tränar vidare på inkörning. Båda är jätteduktiga, och nu håller vi tummarna för att Hassle ska visa sig fint på lördag!
Hassle Kry 98888=41 p.
Vi har haft en riktig hästhelg, och har hunnit med både premiering och dressyrtävling. I lördags var det sommarpremiering i Norra Ljunga med över 90 anmälda hästar, så bedömningen pågick i två ringar. Vi visade fjordhästarna för Elisabeth Ljungstorp, och de hade lagt tidsprogrammet så bra att det var lunch efter tvååringarna, så vi fick fint läge att hinna se treåringarna. En del andra fina hästar hann vi också se, fina diplomston av olika raser och en stor ardennerhingst, som fick Hassle och Hejde att huka. Hassle och Hejde skötte sig alldeles utmärkt från bad, till lastning och transport och visning och hela vägen hem igen, så jag är så nöjd med dem.
Hejde Kry 88788=39 p
Ännu roligare var det att det dessutom gick väldigt bra för dem, och båda fick klass 1, med 41 poäng för Hassle och 39 för Hejde. Hassle fick kritiken "Välutvecklad, maskulin, mycket god rastyp. Uttrycksfult huvud, välansatt hals. Naturlig resning. Bra manke och överlinje. Välbenad från sidan, bra ledgångar. Energisk taktmässig skritt. Lätt, taktmässig trav." Han fick 98888=41 poäng, och jag är så stolt och nöjd med det. Hoppas nu att det ska gå lika bra i vetlanda! Även Hejde fick en fin bedömning, och jag är väldigt nöjd med att han visade upp sin härliga trav, som har lite häng, vilket några i publiken konstaterade. Hans kritik löd: "God rastyp, välproportionerlig. Vackert huvud. Välformad något lågt ansatt hals. Lång manske, långt, muskelfyllt kors. Något tät och tåvid fram i övrigt välbenad. Avspänd, vägvinnande skritt. Lätt trav med god takt." 88788=39 poäng kändes väldigt bra, och precis vad man vill ha på en tvåårig valack (så slipper man gräma sig för att han är kastrerad...). Det gör inget om han hittar en poäng till nästa år som treåring, men just nu tycker jag att det var precis rätt bedömning på honom, och jag tycker att domaren har beskrivit dem väl (vilket jag tycker är viktigt).
Humulin Krys dotter Bellatrix.
bellatrix fick diplom och 40 poäng.
Lindmarkens Breezie gick etta med 42 p och diplom.
Vi var helt nöjda när vi kommit så långt på premieringen och utan besvär lastat våra fina unghästar, men det skulle komma mer bra. I treårsringen fanns två ston som var tillverkade hos oss, då båda var efter Gandalf. Vi hade också fött upp den enas mamma (Humulin Kry) och tillverat den andras mamma, som var efter Ismo Kry. Det gick jättebra för båda! Etta blev Lindmarkens Breezie e. Gandalf u. Lindmarkens Bizkaia mf. Ismo Kry med 42 poäng och diplom. Trea i ringen gick musblacka Bellatrix efter Gandalf u. Humulin Kry mf. Hugo med 40 poäng och diplom. Muska är mormor och det fanns många drag av Muska hos Bellatrix. Det tredje diplomstoet i ringen var andraplacerade Fortuna Grönkulla med 41 poäng. Fyra blev Yxnavalls Chessie med 39 och femma Kira med 36 poäng. Det var uppehåll i stort sett bara när vi visade våra tvååringar, så bilderna är lite regngråa och prickiga.
Fortuna Grönkulla diplom med 41 p.
Yxnavalls Chessie 39 p.
Kira gick femma i ringen.
Igår var det dressyrtävling i Tenhult, och Finja fick följa med för andra gången. Eftersom det inte fanns lätt C, så fick det bli lätt B och debut i denna klass. Hon skötte sig fantastiskt bra, och var inte alls lika skärrad som på första tävlingen. Hon gjorde allt vad hon skulle och gick i fin form nästan hela skritt- och travprogrammet. I galoppen blev hon lite öppen i formen, och hon gnäggade några gånger, och fick ett avbrott i sista galoppökningen. Vi var jättenöjda med henne, och vi förstod att det inte skulle bli någon placering, eftersom det fanns många bra ekipage med, men vi hade nog hoppats på lite mer än 52 %. Framför allt var det tråkigt att kritiken inte innehöll något positivt alls, och inte heller några råd på vägen. Vi fick sedan se kritiken för Björkhems Zara-mi som placerade sig i lätt B och var precis utanför i lätt A, och trots en hel del sjuor så fanns det knappt något positivt där heller... Nåja, bara att vara glad att Finja utvecklas, och vi var inte där för poängen för hennes del.
Finjade jobbade på fint...
...och hon hade bra fokus.
Haldol startade i lätt A:P1 och gjorde en av sina allra bästa insatser där, men fick bara 56 %, vilket vi var mer besvikna över än Finjas poäng. De som vann i lätt A:1 hade 74% resp 71% i den klassen, men bara 62 % i lätt A:P1, och med det perspektivet var det kanske inte så illa... Nåja, vi är glada att han verkar vara i fortsatt fin form och hoppas att det ska bli bättre resultat på kommande tävlingar. Båda hästarna var dessutom fantastiska att ha med sig, så det finns mycket bra att glädjas åt. Dessutom var det förstås roligt att det fanns en annan fjording med och som gjorde väl ifrån sig. Hittills har vi aldrig mött någon fjording i samma klass, men det kanske kommer.
Haldol Kry inför lätt A:P1
Under veckan som gått har vi också hunnit med en del, och det har varit både dressyr- och hoppträning på bortaplan, samt träning av unghästar hemma. Hejde och Hassle är riktigt trevliga att tömköra nu, och Hejde har fått dra däck, vilket han klarade med bravur. Ridbanan var våt, så vi körde genom vattenpölar med bubblande ljud som följd, och det tog han med ro. Också Hassle drar linor fint nu, men eftersom han har åkt till ridhus och tränat visning så har han inte körts lika många gånger än, så vi har inte tagit svängel och däck än, men det känns som att det också är dags snart. När vi kom hem igår så var det tydligt att de hoppades på en träning,och Hejde följde oss hoppfullt längs staketet. Ettåringarna har fått flytta upp till de vuxna, och håller ihop som ler- och långhalm. De har verkligen utvecklats under sommaren, och båda är riktigt snygga och trevliga. Hovslagaren var här i veckan och alla unghästarna skötte sig galant. Störst beröm fick Hassle, som skoddes, och som uppför sig som om han aldrig gjort annat. Näår hovslagaren berömt hans temperament så kom Unni och skulle gå förbi. Hon tappade en borste på Hassles bakben, samtidigt som hovslagaren jobbade med det andra frambenet, men inte ens denna överraskning bekymrade vår härliga unghingst.
Unni och Ella var flitiga lottförsäljare på SM.
Ella och Desolett Kry på väg till halt i backe på SM-banan.
Idag bröjade skolan, och det varma sommarvädret har slagit om till höstrusk. Vi hoppas på fina höstdagar snart, och har fina sommarminnen att tänka tillbaka på. Det senaste är SM i bruskridning, brukskörning och skogskörning. Det arrangerades i Vetlanda av Jönköpings läns kusksällskap, så vi var flitigt engagerade i arrangörsgruppen. Den senaste veckan har det varit intensivt med att få ihop allt det sista, som att göra i ordning alla domarprotokoll, stallistor, lotteriplanering, vinster till tävlande, kontakter med sponsorer och att få allt på plats på tävlingsplatsen. Mycket kånka och bära har det varit, och många frågor att svara på. Men jag tror att de flesta var rätt nöjda till slut, och vi har fått beröm för ett bra arrangemang. Ella och Unni sålde lotter hela helgen, och drog in en hel del till arrangemanget på det viset.
Bryggan var hög, men Ella fixade den galant ihop med Desolett.
...och flytta saker gick också fint, trots att det var lågt istället här.
Desolett Kry travade och galopperade snyggt genom portar.
Ella var också med och tävlade i bruksridning. Vi fick låna Desolett, och det är alltid mysigt att ha med henne att göra, så det var roligt. Hon var lugn och fin på funktionskontrollen, och började banan ungefär som väntat med att klampa ner bommar i skritta över bommar (det har hon aldrig tyckt varit viktigt att lyfta på fötterna för!), och klarade portarna i trav och galopp jättefint. Sen tyckte hon att "semesterresans" nästa mål i "Gränna" med backning bredvid "Vättern" och intill en buske var en suspekt plats och backade lite för kvickt därifrån. Hon var inte ensam om att tycka att det var en svår störning att backa bredvid vattengraven, och många blev varse att denna backning som såg bred och snäll ut inte alls var så enkel. Lydninadshinder, träbro och korridor gick fint, men hoppningen kände hon inte för, så det blev några fel där. Brygga och halter skötte hon snyggt, liksom den avslutande vändningen i trångt utrymme, men hon stod emot vattengraven. Slutresultatet blev en trettondeplats av 16, och vi gladde oss åt att det var fjordingar på de första tio platserna i klassen! Grattis alla!
Vi har jobbat vidare med tvååringarna, och det går fint med tömkörning, och de drar linor också på ett bra sätt. På lördag ska de visas på sommarpremiering, och för Hassles del är det genrep inför hingstpremieringen. Vi har tränat en del lösvisning också, och även varit i ridhus med honom, så vi hoppas att han ska sköta sig lika fint i Vetlanda. Hemma är han fantastiskt trevlig att arbeta med, och han var duktig även när vi åkte till ridhuset. Hejde är också väldigt okomplicerad, och båda älskar att få vara med och lära nytt. Ettåringarna växer och utvecklas fint de också, men har fått lite ledigt efter premieringen.
För de vuxna hästarna har träningarna kommit igång igen, och Unni rider dressyrlektion på Haldol varannan vecka, och låter mig hoppa varanannan vecka. Ella rider Finja dressyr varannan vecka och hoppning varannan, och jag tror att Finja tycker att båda är lika kul. Ella tränar en del med Haldol också, eftersom Unni ännu inte vill tävla honom, utan överlåter det på storasyster. Vi har fått rapport om att Cleo sköter sig och jag tror att han kommer att bli en väldigt omtyckt ponny även i sin nya familj.
Jag var i Finland för drygt en vecka sedan och dömde deras stora ponnyutställning i Vermo, Helsingfors. Alla ponnyraser samt finsk häst var med, och vi var domare från flera länder. Jag hade äran att döma gotlandsruss, där fölstoet Dalsgårds Loredana blev BIR, samt dartmoorponnyer. De senare var inte med i finalerna, då det var rasens allra första introduktion i utställningsringen i Finland, men det visades hela tio fina ponnyer, av de totalt cirka femton som finns, och det bådar gott för framtiden.
Samma helg hölls världsutställningen för hundar i Helsingfors, så det var hundar överallt, men jag hade inte tid att åka och titta på utställningen. Det fanns förstås inte heller tid att ta med Humle och Inti, som inte har varit på utställning på ett tag, då vi inte har prioriterat detta. Däremot får jag ganska ofta rapporter om framgångar för deras avkommor. Intis son Åswallens Loke Lotusblomma har nyligen blivit svensk utställningschampion - grattis! Och Humles dotter Pihlspetsens Irina Annabelle tog ett cert för inte så länge sedan, och blev samtidigt tredje bästa tik. Också jätteroligt - grattis!
Idag har Cleo flyttat till sitt nya hem i Kalmar. Vi hoppas att han ska trivas och bli till stor glädje i sin nya familj. Han har varit en jättebra läromästare och kompis till Unni, som har blivit trygg på hästryggen och lärt sig både att galoppera och att hoppa små hinder. Många fina uteritter har vi också hunnit med, och i bruksridning har han visat sig vara en stjärna. Det blir tomt utan honom, men han är värd att få stå i centrum, och Unni har vuxit snabbt och är nu alldeles för lång för en liten b-ponny. Hon har börjat rida på Haldol och det ser riktigt bra ut.
Jag dräktighetsundersökte Muska i förra veckan, och kunde till min glädje konstatera att hon är dräktig med Alvedon Kry. Vi hoppas att allt ska gå bra och att vi får ett fint föl i mitten av maj nästa år. Jag tror att det kan vara en bra kombination, och det känns väldigt roligt om vi kan få en avkomma till Alvedon.
Idag har det varit fullt upp här, då vi förutom att lämna Cleo har hunnit med att få ladugården rödfärgad, och dessutom haft torktumlarreparatören här samt länsstyrelsen för kontroll av transporten för att förnya tillståndet som djurtransportör. Nu återstår att måla vitt och svart, och sen blir det riktigt fint! Vi har fått rapporter från Intis son Lukas (tillsammans med Åswallens Häftiga Hedda) har haft stora utställningsframgångar och blivit gruppvinnare på utställning. Han är utställningschampion i USA, och vinne rnu gång på gång. Roligt att det går så bra för många av Humles och Intis valpar! intis senaste dotter Ritous Majvor Majblomma har nyss flyttat till sin nya familj och ser ut att vara en riktigt härlig valp.
Jag har laddat upp Ellas och Haldols segerritt i lätt B:1 i Töreboda på Youtube, och ni kan se den på https://www.youtube.com/watch?v=8EEx308DtZw . Om man söker på Haldol Kry så kan man även hitta deras ritt från NM i fjol, och det är ingen tvekan om att ekipaget har utvecklats en hel del på ett år! Det finns även en film på Desolett Kry på NM, om ni vill se henne också.
Haldol Kry: sjua i SM i dressyr för fjordhästar!
Vi fick ett jättebra fjord-SM, och kom hem med ett förstapris och ett sjundepris på två starter! Skaraborgs Fjordhästförening och Töreboda Hästsportklubb genomförde sitt arrangemang på ett trevligt sätt, och både vi och Haldol trivdes på tävlingarna. Haldol och Ella slog sina personliga rekord i både lätt A:1 och lätt B:1, och Haldol blev placerad i fjord-SM i dressyr i stenhård konkurrens. Vi gladde oss också åt att våra uppfödningar Humira Kry och Alvedon Kry var med och tävlade i dressyr, och Alvedon blev femma i SM-dressyren. Ismo Kry hade två avkommor på plats: Velox i bruksridning och Trine i hoppning. Trine tog flera placeringar, bland annat bästa junior i hoppning. Jag hittade också en dotterson till mitt första föl Musse Pigg. Han hetter Morell och tävlade bruksridning (och kanske något mera som jag missade?). Roligt! Det var också roligt att se hur nivån i dressyr höjs år från år, och nu finns det många i toppstriden. Bland dessa börjar det nu slå sig in flera duktiga juniorer, och bland de åtta placerade i dressyr var tre juniorer, vilket väl aldrig hänt förut.
Pristagarna i dressyr vid fjord-SM
Fyra duktiga dressyrjuniorer på fjord-SM.
Tre duktiga juniorer i bruksridning på fjord-SM (jag saknar tyvärr bild på hoppjuniorerna).
Det var extra roligt att det gick så bra för juniorerna eftersom vi från Stuteri Kry bestämt att vi skulle sponsra med priser i form av rosetter till alla juniorer, och dessutom hederspriser till de främsta. Vi gav två hederspriser i dressyr, där fyra startade och ett i bruksridning och hoppning där det var tre vardera. Om jag uppfattade resultaten rätt i värmen så var alla dessa som fick hederspris dessutom placerade i den vanliga klassen i konkurrens med de vuxna ryttarna. Bra jobbat! Vi hoppas att det ska fylla på med fler juniorer till kommande år!
Haldol och Ella inför start i lätt B:1.
Haldol - segrare i lätt B med 71,89%
Resultatlistan för lätt B.
Vi kom till tävlingarna på torsdagen och hann klara av veterinärbesiktning och installera oss innan Ella och Haldol startade sin första start, en öppen klass dressyr lätt B:1. Det var fjortom ekipage till start, och med sin starttid 18.30 var Ella bland de sista. Både jag och Ella var jättenöjda med en jämn och bra uppvisning, och det visade sig att domaren också hade gillat den. Inget betyg under 6,5, och en hel massa åttor gav slutresultatet 71,89%! Det var personligt rekord för såväl Ella som Haldol och det räckte hela vägen till seger i klassen! Närmast efter fanns flera namnkunniga ekipage och som tvåa dressyrdomaren Moa Belin på Stolplyckans Lucidor. Täcke, rosett och plakett, och med in på prisutdelningen följde Östergötlands FFs fana. Domaren gav dem flera fina ord på vägen, och vid prisutdelningen berömde hon Haldol för att se snäll ut - hon anade inte hur rätt hon hade i det! Efter detta följde invigning, så jag drog på mig folkdräkten (jag hade skojat om att Ella skulle ha den om hon vann förklassen, men hon fortsatte i ridstövlarna, som jag nog inte kunde ha...). Trevligt, lagom långt, och med bara några hästar blev det en lyckad invigning, som gav tävlingarna en fin start.
Alvedon Kry
Alvedon Kry 214 - SM-femma!
Alvedon Kry, som Muska är dräktig med!
Humira Kry
Alvedon femma och Haldol sjua i dressyren - bra resulatt för Stuteri Kry!
Grattis til femteplatsen - Alvedon och Kristina!
Trots att både Ella och jag var kvalade i bruksridning valde vi att avstå för att fokusera på dressyren, som hade sin final samma dag, och det betydde att det inte var start förrän på eftermiddagen på fredagen. Vi valde också bort fredagens öppna lätt B:1, som dömdes av samma domare som dömt Ella på torsdagen, och vi kunde konstatera att bara ett enda ekipage slog Ellas och Haldols resultat. Många fina ritter hann göras i SM-klassen lätt A:1 innan det var dags för Ella och Haldol. Alvedon lyckades bättre än i lätt B, där han var strax utanför placering, och blev till sist femma i SM. Precis före Ella startade Christina med Humira, som gjorde sitt andra SM. I fjol var hon lite matt efter att ha gått förklassen på morgonen, men gjorde en prydlig ritt. Nu valde Christina att spara på krafterna till lätt A, och istället var Humira pigg och ofokuserad, så det gick inte så bra som vi hoppats. Det var ändå roligt att se dem, och Humira ser fin och fräsch ut, så jag hoppas att lite mer tävlingsrutin ska göra skillnad till nästa gång. Jag tror att hon har potential.
Haldol Kry inför SM-starten.
Haldol Kry i collecting ring före start.
Haldol verkade trivas i Töreboda, och såg fin ut redan på framridningen. I collecting ring kom det först en helikopter, som stressade honom (men däremot inte Humira som var på banan) och sedan en traktor när de fått komma in. De hanterade dock allt detta bra och programmet genomfördes fint och stabilt. Kanske inte riktigt med den extra spänst som fanns dagen före, men att rida ihop i snitt över 67% för tre domare i nästan 30 graders värme är bra gjort! När resultatet kom upp låg de femma, men den allra sista och näst sista ryttaren gick in på första och tredje plats, så de slutade på en fin sjundeplats av 32 startande. Bra jobbat! Vi är så nöjda! För två år sedan räckte Desoletts 65 % till en femteplats och bästa junior, och redan nu två år senare blev Ella sjua och tredje bästa junior med 67 %, och en klart bättre ritt. Roligt att det är så bra kvalitet, och roligt att all träning har gett resultat! Ett tack till Elli, som genom ridläger och extra träning efter det har fått de sista pusselbitarna att falla på plats, och plötsligt satt allt där lagom till SM!
Haldol Kry
Haldol Kry
Resultaten i lätt A (totalt 32 starter).
Vi åkte hem redan på lördagen, mest för att låta Haldol komma ut i sin hage igen, men också för att även vi var rätt trötta efter ett par intensiva dagar. Det hade varit roligt att se resten av SM, men det var väldigt got att komma hem. På lördagskvällen satte jag ut annons på Cleo, på söndagmorgon kom en familj och tittade, och de bestämde sig direkt, så vi kunde meddela de andra tre familjerna som stod i kö att det inte behövde komma. På torsdag åker han till sitt nya hem. En underbar ponny, som vi kan tacka för mycket, och som jag hoppas ska vara till fortsatt glädje i sitt nya hem. Unni går nu över til Haldol och red honom redan idag, och det ser fint ut. Jag tror att de ska trivas bra ihop.
Finja Kry på sin första dressyrtävling i slutet av juni, då hon fick 58% i lätt C.
Haldol Kry på dressyrträning
Finja Kry på dressyrträning
I härligt sommarväder är det inte så lätt att motivera sig för en stund vid datorn, och inte blev det lättare att uppdatera hemsidan när åskan tog bredbandet, så att vi var utan i tio dagar... Nu är det fixat, och idag är det så varmt att det kan passa rätt bra att sitta inne en stund också. Vi har varit ute med flera av hästarna, och hundarna har också fått några promenader, och ligger nöjda vid mina fötter när jag skriver detta. Sedan sist har vi hunnit med bland annat ridläger, premiering och besök hos Stuteri Rubin.
Lovis e. Haldol Kry
Lovis e. Haldol Kry.
Årets premieringar i Östergötland var hopslagna till en plats, Vretaskolan, och sen kommer en ny chans på samma ställe i höst. Vi valde då att visa Hellvi och Lovis, som vi tyckte skulle må bra av att komma ut, och så fick vi anledning att träna både visning och lastning. Hejde och Hassle hade vi gärna också visat, men de får åka på utställning till Kumla istället, och sen ska vi anmäla Hassle till hingstpremieringen i september. Både Hellvi och Lovis har varit väldigt duktiga och läraktiga, och det tog inte lång stund innan de hade förstått att det serveras morotsbitar i transporten. De lärde sig då snabbt att kliva in och stå där och mysa. Även på premieringsdagen gick lastningen galant, och de skötte sig fint under resan också. Sen fick de stå en stund och vänta i transporten - nyttigt det med - innan det var dags för visning. Det var fyra ettåriga fjordston i klassen, och Hellvi hade det svåra updraget att gå först i ringen. Dessutom var ett annat sto efter henne, innan Lovis kom som trea. Så det blev lite vingligt och den allra bästa skritten kom väl inte heller fram. Hellvi har varit en naturbegåvning när det gäller att ställa upp sig fint, men det glömde hon också bort denna dag bland alla intryck, och benen hamnade lite hur som helst. Kanske inte så lätt att stå, gå och trava så överbyggd som hon är just nu. Unni var med som duktig piskförare, och såg till att det blev lite trav.
Hellvi Kry e. Haldol Kry
Hellvi Kry e. Haldol Kry
Lovis fann sig rätt snabbt tillrätta i den nya miljön, och visade sig bra. Framför allt ställde hon upp sig mycket bättre än Hellvi, och såg fin ut i sin långa ljusa lugg. Hon har en riktigt fin uppsyn och vackert huvud, och charmade till sig en nia på typen - kul! Lovis blev andraplacerad och Hellvi tredjeplacerad av de fyra i ringen, och båda fick klass 1. Lovis hade samma summa som ettan, nämligen 39, och Hellvi fick 38. Kritiken för Lovis var "Utmärkt rastyp. Välformat huvud, lång något brett ansatt hals, starkt njurparti, välmusklat kors. Välbenad från sidan, korta skenor, relativt korrekt. Taktmässig skritt, något kort. Kort, markbunden trav." 98877=39 poäng, klass 1. Hellvis omdöme löd: "God rastyp. Vackert huvud, något grov hals, starkt njurparti, brett kors. Välbenad från sidan, relativt korrekt. Taktmässig skritt. Kort, lätt trav." 87887=38 p, klass 1. Efter avslutad visning klev de snällt in i transporten igen och var lika duktiga på hemvägen. Väl godkänt för duktiga ettåringar, som har nått sommarens mål!
Helgen innan premieringen hade vi ett fyradagars träningsläger här. Dagen innan lägret åkte jag och hämtade Desolett och Henja, som sedan stannade här i ett par veckor. De blev snabbt igenkända av sina gamla kompisar, och inte minst Haldol och Desolett verkade tycka om återseendet. Desoletts ryttare Klara följde med och var med på lägret de två första dagarna, innan hon fortsatte till mera ridläger, men på Sindarve på Gotland. Jag fick sedan ta över och rida två dagar på lägret, varvat med matlagning och annat fixande. Vi red dressyr i smågrupper varje förmiddag, och sen hade vi olika aktiviteter som tömkörning, hoppning och bruksridning på eftermiddagarna. Sista dagen avslutade vi med en liten markarbetesbana med bommar och kluriga svängar. Vi hann också med en kväll med visning av häst vid hand, då några från Tranås kusksällskap anslöt och var med i övningarna. Det var intensiva, roliga och väldigt nyttiga dagar. Inte minst Finja gjorde stora framsteg, och Ella fick till en fin form som framhävde hennes fina rörelser, och fick många bra tips på vägen. Hon fick också förmånen att få rida tränaren Ellis halvblod ett par gånger, och det gav nya insikter att få prova en så välutbildad häst. Leendet var stort efter lyckade galoppombyten och fina slutor.
Ella på Jagge, egentligen E-type
Unni på Haldol Kry
Stefan på Sprint
Freja på Dill
Inger på Vilda Hilda
Lena på Krissla
Unni på Jagge
Sanna på Sprint
Helena på Desolett
Ella på Haldol
Unni på Cleo.
också Unni, som var yngst på lägret, fick prova stora Jagge, ca 175 cm hög, när han longerades för sistträning, och det blev till och med lite galopp för henne också. Unni red annars Cleo på hälften av träningarna och Haldol på den andra hälften, medan Ella red Haldol eller Jagge på sitt ena pass, och Finja på sitt andra - Ella var den enda som slet med dubbla lektioner, så det var fullt upp. Sanna och Stefan gjorde istället så att de delade på en plats, så det var öppet var för alla varianter. Freja, Lena och Inger kämpade på i samma takt som Unni. En lite tråkig avslutning var att Inger föll av sin häst den sista dagen. Trots att det var en odramatisk avfallning när hästen snubblade till, så blev det så illa att vi fick ringa ambulansen och det slutade med sjukskrivning. Vi har fått rapporter att det ska bli bra igen, men det kommer ta lite tid, och jag hoppas att det trots allt ska finnas kvar bra minnen av roliga dagar och en stor utveckling i ridningen. En rolig sak var att vi lyckades få till en familjebild på Hejde med sin mamma, mormor, pappa och farmor (Henja Kry, Muska, Haldol Kry och Desolett Kry) - en riktig Kry-häst i flera generationer!
Hejde i mitten omgiven av mormor, mamma, pappa och farmor.
Unni fick en bra introduktion på Haldol på lägret, och hon känner sig nu redo att gå över till honom så snart han är klar med fjord-SM. Ella kommer att rida honom en del, men i första hand ska han nu bli Unnis häst, eftersom Cleo har blivit för liten. Vi hoppas att Cleo snart ska hitta en ny bra familj. Han har verkligen varit en toppenponny här, alltid snäll och trevlig, och precis så lugn som Unni behövde. I nästa vecka är det dags för fjord-SM, och Ella ska vara med på Haldol i dressyren. Hon är kvalad även i bruksridning, men eftersom finalerna går samma dag har vi valt att satsa bara på dressyren detta år. Bruksridning blir det istället på bruks-SM, och vi har fått förmånen att få låna Desolett då. Ella har passat på att träna lite när hon var här, och det syntes att det var roligt att rida henne igen!
Inti
Humle och Inti
Efter avslutat läger passade vi på att åka ut på sjön ett par dagar, och sedan åkte vi också till Skåne och hälsade på släkten. Då hann vi med besök på Smedhults stuteri, och på Stuteri Rubin. Bland alla fina fjordhästar på det sistnämnda finns Muskas dotter Humira Kry, och det var roligt att se henne igen, och förstås också att se alla de andra och prata häst. Humira ser vi igen på SM, och jag hoppas vi får se Luna i Vetlanda, för hon är fin!
Juni - årets ljusaste och härligaste månad har som vanligt rusat på i snabb takt, och det finns mycket att sammanfatta här. Det blir en del om hästförsäljning, betäckning, tävling och en hel del annat smått och gott. Mellan varven har vi också hunit med skolavslutning, där Tage gick ut nian med bra resultat. Jag har blivit avtackad på Jordbruksverket och kommer efter sommaren att börja arbeta som djurhälsoveterinär, vilket jag ser mycket fram emot. Innan dess blir det en lång sommarledighet, och jag hoppas hinna med många sköna ridturer och bra unghästträningar.
Vi har redan satt igång i full fart med det, och tjejerna har varit flitiga både hemma och med att åka på träningar, trots att terminens träningar nu är avslutade. Ella har dels varit på ett par träningar hos Tranås ridklubb med Inger A, och där fick hon några bra tankar med sig i ridningen av Haldol. Sedan åkte vi upp till Elli med Finja och Cleo. Finja var helt förskräckt av en häst med zebrarandigt täcke, och inte blev det bättre av att Cleo stod i transporten och skrek... Hon gick verkligen inte bra, men däremot var Unni och Cleo duktiga. Finja fick en ny chans när vi åkte upp till träning i Mjölby, och då gick hon riktigt bra, och fixade både öppna och förvänd galopp. Haldol fick också ett pass där, men trivdes inte helt i det tunga underlaget ute. Finja har också varit på staketträning hos Holavedens lantliga ryttarförening, och det var nog nyttigt.
Idag var det dags för tävling hos Holavedens lantliga ryttarförening, och på vägen dit räknade vi ut att det nog var sjätte gången som Ella är med på just denna tävling i lokal ponnydressyr. Fjärde hästen blev det idag, då Finja gjorde debut idag. Tidigare har det varit Zison, Desolett och Haldol, och Haldol var med idag också. Först ut var Finja i lätt C:1, och trots högbrunst skötte hon sig fint. Hon hade förstås mycket att titta på och blev ännu lite mer spänd på banan än på framridningen, och hon gnäggade några gånger efter alla kompisar, som hon nog undrade varför de inte följde med in på banan. Hon genomförde allt med fina spänstiga rörelser, men däremot blev hon öppen i formen, vilket förstås drog ner poängen. Inget under fem, och sjuor på fri skritt, gångarterna och ryttarens sits, och faktiskt en åtta på "ta tyglarna - mellanskritt". Totalt blev det 58 % och en åttondeplats av tio, vilket vi tycker var en bra början. Hon fick det trevliga slutomdömet: "Bra genomfört! Du gjorde det som behövdes och fick trots en spänd häst en fin uppvisning. Nästa gång kommer den att vara mer eftergiven." Vi åkte hem med Finja, och hämtade Haldol, eftersom det var så nära att åka och fyra timmar mellan starterna. Haldol såg riktigt fin ut på framridningen, men blev tyvärr lite spänd och seg inne på banan. 60,9% och trea av fyra i lätt A:1 blev resultatet. Hans poäng var jämna, med mest sexor, och inget under fem. Sjuor blev det för skänkelvikning, fri skritt, första volten samt avslutningen.
För en vecka sedan lämnade vi tillbaka Alvedon Kry, efter att han varit hos oss en vecka för att betäcka Muska. Hon blev inte dräktig på första försöket, och varken hon eller Alvedon verkade så ledsna för det... Jag har aldrig sett henne så förtjust i en hingst. Det var också fascinerande att se att hon inte gav Hassle ens en blick när hon gick förbi en meter utanför hans hage, men stannade och kissade redan när hon kom ner på gårdsplan och Alvedon gnäggade i stallet! Nu hoppas vi att hon ska vara dräktig, för efter att ha haft honom här en vecka är vi verkligen sugna på att få ett föl efter honom. Ella fick äran att prova att rida honom en gång, och hon var nöjd redan när hon kom till traven, men när de fattade galopp så blev det bara ett stort leende och åååhh! Riktigt fin och bärig galopp har han, och dessutom ett hjärta av guld, som jag tror att alla Ljosefins avkommor har fått.
Det känns ännu bättre att hoppas på ett föl när vi fick en förfrågan på Hejde. Han är nu tingad för leverans i oktober. Det var jag som ville ha honom kvar som sällskap till Hassle fram till hingstpremieringen, och det passade även köparen bra. Under tiden kommer vi att arbeta vidare med båda tvååringarna, och har den senast tiden tränat visning samt lastning ett par gånger. Båda sakerna sitter fint sedan förra året, och det känns lovande inför den uttsällning i början av augusti, som de båda är anmälda till. Vi har också haft sele på Hejde, och börjat lite försiktig introduktion i tömkörning, som han klarade jättebra. Hassle fick tömkörningsgjord med tömmar istället, och det fungerade också fint. Hassle fick, som tvåårig hingst, högsta beröm av vår hovslagare senast. "Tio av tio", sa han - vi får hoppas att veterinären säger samma sak i höst. Trevliga är de båda två i varje fall, och jag tror att köparna kommer att bli ännu mer förtjusta i Hejde när de har lärt känna honom mera.
Också ettåringarna tränas för visning. Hellvi och Lovis ska visas i Vreta redan om två veckor, så nu väntar slutspurten - finns lite att trimma på än. Men de är snälla och läraktiga, och de trivs väldigt bra ihop. De växer bra också, och har lagt ut lite mer än vad som är optimalt, men det får vi leva med. Denna visning är främst en bra träning för dem, och jag vill gärna ha ettåringarna på ett bra bete, så det har de fått. Jag har inte mätt dem, men däremot kom vi ihåg att mäta Hassle och Hejde i veckan som var. Hassle var då 141 cm och Hejde 136 cm. Särskilt Hejde är hög bak, så han kommer starkt nu.
För ett par veckor sedan skördades vårt hösilage, och det blev precis lagom innan det sedan började regna var och varannan dag. Torrt och varmt var det sedan det slagits, och det såg jättefint ut när de rullade ihop det. Jag har nu fått analysen också, och det är bra värden, som gör att jag tror att det blir lätt att fodra bra i vinter. Härligt! Det är en lättnad när det är fixat, och jag har funnit att det är mycket lättare att fodra även de vuxna hästarna på ett bra sätt med ett bra hösilage som bas, och med tillräckligt bra proteinhalt. Då kan man ge halm upptill och behöver oftast inget kraftfoder alls. Med näringsfattigt hösialge är det oftast främst proteinet som sjunker, och det ofta alldeles för mycket, så man måste ge kraftfoder och ändå inte kan ge fritt av hösilaget då det blir för mycket energi (dvs tjocka hästar...). För unghästarna är förstås proteinet ännu viktigare.
Det har nu gått drygt ett år sedan jag opererade bort märgspiken ur mitt ben. Från att ha haltat i över ett år blev jag så gott som bra på några veckor, och tack vare det fungerar det nu bra med långa, härliga hundpromenader, sköna uteritter och att träna unghästar - allt detta har jag njutit av de senaste veckorna. Jag har lite svårt att stå länge i stigbyglarna och en del andra sådana påfrestningar, men vardagen fungerar fint. Försäkringsbolaget bedömde att jag har 2% invaliditet, dvs att jag är 98 % bra, och det stämmer nog rätt bra. Det gav mig knappt 9000 kr. Dessutom fick jag 5500 kr för mina ärr, vilket var en glad överraskning. Jag passade på att köpa nya fina hinder för pengarna, så nu är vi redo för nästa helgs träningsläger, som vi alla ser fram emot!
Till sist vill jag bara gratulera Ala, som blivit mamma till ett fint hingstföl: Atle. Härligt att Ljosefin får nya fina barnbarn, och vi hoppas som sagt på en ny kusin nästa år! På tal om det så ska vi också gratulera Alvedon Kry till nya tävlingsframgångar, då han vann både Lätt B och lätt A dressyr hos Kalmar läns FF.
Maj är slut och som vanligt finns det massor att berätta från denna sköna månad. Tävlingsframgångar och mål som inte nåddes, hästköp och betäckning samt en försäljning som inte genomfördes. Allt blir inte alltid som man tänkt sig, men oftast blir det bra ändå till slut.
Igår hade vi en lyckad dag på DM i bruksridning. Både Ella och jag red Haldol, och det slutade med att jag blev tvåa och Ella trea. Vann gjorde Maja Söderström, som red sin fina fjording, så det var fjordhäst på de tre främsta placeringarna, och det var också alla fjordingar som var med, vilket var ovanligt lite. I körningen deltog ingen fjording alls i år, trots att det var ett stort startfält. Precis som Ella, som var titelförsvarare, så blev Leif Bångm, som var titelförsvarare i körningen, trea i år. vann gjorde Gunnar Gärdeborg med sin nordsvensk. Ella var först ut bland ryttarna, och Haldol var inte riktigt fokuserad och tyckte att flera hinder var lite jobbiga. De löste dock allt tillsammans, även om det blev lite fler fel än hon tänkt sig. Ett par timmar senare var det min tur, och jag fick starta lite tidigare än jag trott, då kusken före avbröt efter funktionskontrollen. Jag rider ju Haldol alldeles för lite, så det blev ett missförstånd i ryggningen och några tramp utanför, men annars är jag nöjd med vår runda. Ella var också glad att Haldol fick chansen att komma in och visa att han kan bättre och få med sig en bra lärdom till nästa gång. 45 straff för mig visade sig räcka till en andraplats, och det var inte oväntat att Maja var sugen på segern, efter att ha varit borta från vårt DM ett par år. Hon har vunnit flera gånger tidigare, men för tre år sedan slog både Ella och jag henne (det var då jag vann), så nu var det tydligen dags för revansch. Med dessa ritter samt höstens klubbmästerskap så är både Ella och jag kvalade till fjord-SM i bruksridning på Haldol. Troligen startar dock ingen av oss, då det går samma dag som dressyren och det känns som att det blir tillräckligt med den.
För att uppmuntra till fler juniorer på fjord-SM, och förhoppningsvis även på vanliga ponnytävlingar, har vi bestämt att vi ska skänka rosetter till alla juniorer på fjord-SM (i SM-klass). Dessutom ger vi hederspriser till alla som är placerade enligt vanliga regler (dvs 3-5 juniorer i klassen ger en placerad och 6-8 ger två). Hoppas få se många duktiga juniorer i Töreboda! Vi ser också fram emot att få se flera av våra uppfödningar där, och en av dem kom på en kort visit förra lördagen. Det var Alvedon, som varit och tävlat lätt A:3 regional dressyr bland stora hästar och kommit strax före mitten, trots att han inte varit helt på topp. Även denna helg har han tävlat på fjordhästtävling och vann då både lätt B och lätt A med 66% och 65%. Grattis! Förra lördagens tävling var i Eksjö och sammanföll med att Muska var i högbrunst, så efter avklarad tävlingsklass kom Alvedon hit och betäckte Muska. Vi håller nu tummarna för att hon ska vara dräktig, och annars får vi ge det hela en ny chans nästa brunst. Jag tror att kombinationen skulle kunna bli riktigt bra!
Idag har vi varit duktiga och klippt alla fjordmanar, och dessutom är jag riktigt nöjd med resultatet. Däremot är det två fler manar än jag hade tänkt mig... Det var sju stycken och "borde" varit fem....Vi har ju sålt Ajke och i samma veva fick vi också köpeavtal och handpenning klart för Hassle, så båda kunde veterinärbesiktigas samtidigt, och även det gick fint. Sedan sköts hämtningen av Hassle framåt och till sist stod det klart att det dykt upp oväntade bekymmer med köparens andra häst. Detta ledde till att det inte fanns möjlighet att slutföra köpet, och nu har kontraktet gått ut. Hassle är alltså kvar, vilket å ena sidan känns lite snopet, men å andra sidan också lite trevligt. Han är både snygg och trevlig, så vi planerar nu för att visa honom på hingstpremieringen i höst. Han är alltså åter till salu, men om ingen köper honom innan september kommer vi att visa honom själva. Det känns lite dumt att ha kastrerat Hejde nu när Hassle blev kvar. Jag kastrerade ju honom för att det inte kändes vettigt att ha en ensam tvåårig hingst... Annars ser han väldigt bra ut och rör sig riktigt fint. Nåja, han kan sällskapa Hassle i alla fall, och han blir säkert en trevlig valack, och det är ju vad de flesta blir ändå.
Men vänta lite nu... Det borde väl inte vara fler än sex fjordmanar även om Hassle är kvar??? Just det, vi har köpt en häst också... Vi skom skulle ha lite färre;-) Nytillskottet heter Lovis och är ett ettårigt sto efter Haldol undan Lorina mf. Torjus. Haldol har totalt bara tre döttrar, och det är Hellvi, Lovis och Lovios helsyster Labolina, som fick diplom i fjol. Jag fick tidigt i våras veta att Lovis och Labolinas uppfödare skulle sluta med hästar, och fick chansen att köpa Lovis. Men jag ville ju inte ha fler hästar, så det fick vara. Tiden gick och alla blev sålda utom Lovis, så då fick jag en ny fråga. Jag åkte upp och tittade och tyckte att hon var både trelvig och snygg, och dessutom ganska stor, så när Hellvi dessutom skulle må gott av att lämna mamma, så blev det bestämt att Lovis fick flytta till oss, och med följde också en flakvagn. Hon kom för två veckor, och var precis så cool och trevlig som jag hoppats. Hellvi hoppade runt och saknade Muska, som skrek från sin hage, men Lovis tog det hela med ro. Vi lät Hejde gå med dem några dagar, för att det skulle bli lugnt i hagen, och det fungerade jättebra. De fanns sig fint tillrätta, och Hejde kunde flytta upp till Hassle igen. Hassle hade haft sällskap av de andra hästarna i hagen intill, och det fungerade bra, men han var så nöjd när Hejde kom åter. Jag kommer att presentera Lovis på en egen sida snart, men hinner inte det idag, men en bild på henne och Hejde kommer här:
Hejde Kry och Lovis, båda är e. Haldol Kry.
Vårens tävlingsmål för Ella var att klara av att kvala till nationell ponnydressyr genom att få minst 62% i lätt A:p1 två gånger. Det var nära i Askersund, med 61,45%, och sedan har hon gjort ett par bra försök till, men inte fått tillräckligt betalt för att det skulle räcka hela vägen. samma prestation kan ju belönas lite olika, så är det i en bedömningssport, och denna gången hade vi inte marginalerna på vår sida. Sista ritten var dock bra, och framför allt blir det jämnare och jämnare, och det har båda lärt sig så mycket. Nu tar vi det lite lugnare och tävlar lite mindre, och ska framför allt försöka få ut Finja i lätta klasser, så att hon får vänja sig vid allt som sker på en tävlingsplats. Vårens träningar är avlutade, och vi är väldigt nöjda med Ellis upplägg på träningarna, och hennes sätt att ge återkoppling och föra utvecklingen framåt på ett roligt sätt. Vi hoppas kunna fortsätta med detta i höst, och helst lite oftare än varannan vecka, som det varit nu. Även Unni har lärt sig massor och red Cleo jättebra i onsdags, då det var terminens sista träningskväll.
Mycket mer finns att säga om en händelsrik och rolig maj, men jag måste sluta för idag och ska bara avluta med att gratulera Pixie på Ritous kennel till hennes och Intis dotter! Det blev bara en valp, men hon har fått sällskap av adoptivsyskon, som behövde en mamma, och det var tre cockerspanielvalpar. Berta, som var hos Humle i samma veva, fick inga valpar alls, så vi får hoppas på bättre lycka nästa gång. Bilder på lite av varje återkommer jag med.
Den här gången har jag många goda nyheter att dela med mig av, och jag har också fått rapport från flera av våra uppfödningar, vilket nästan alltid är jätteroligt. Den som lämnade oss senast var Ajke, som flyttade till sitt nya hem för en vecka sedan. Vi har fått bild på honom och hans nya, stora kompis, och de verkar ha funnit varandra direkt. Ajke förstod nog genast att han är både mindre och yngre och var helt nöjd om han fick vara med och vara nära, och det verkar han ha fått godkänt för direkt. Jag har fått flera fina bilder på dem och har fått lov att visa även för er.
Ajke Kry har flyttat och fått en ny vän.
Jag var riktigt stolt över Ajke när han hämtades. Jag lät honom gå kvar i hagen tills vi skulle lasta, och då gick vi upp och hämtade honom, och det var förstås inga problem - utom att det dröjde en stund innan vi hittade dem där de gick omkring bland enbuskarna på berget... Sen ledde jag honom rakt in i deras hästtransport, som han ju aldrig sett förut, och svårare än så var det inte. Dagen innan när jag borstade av honom och tog bort smuts ur svansen plockade han också pluspoäng hos mig, då han stannade kvar och njöt av detta, trots att Hassle och Hejde valde att ge sig av för att kolla något annat. Han är en riktigt social och mysig häst, och jag tror att han har kommit till ett hem där han uppskattas för detta. I mejlet som jag fick bilderna i stod det att han redan andra dagen hade lärt sig att leka med vattenkoppen och sedan vält en skottkärra, så de tyckte att han var en nyfiken och jättemysig häst. Bra - för det är precis vad han är och jag önskar stort lycka till!
En annan häst som är älskad och uppskattad är Desolett. Efter debuten på lokal dressyr fortsatte Desolett och Klara med en klubbtävling i dressyr och red ihop över 60% i både lätt C och lätt B, vilket räckte till en fin femteplacering. Så förutom clear round rosett blev det den första riktiga placeringsrosetten - grattis! Jag tror att det kommer att komma mera och blir så glad av att se hur nöjda både häst och ryttare verkar. En läromästare som Desolett skulle fler få njuta av, och vi är glada att hon har det bra, även om vi ännu saknar henne ibland.
Desolett Kry blev femteplacerad på klubbdressyr med Klara!
Också Ella har varit ute en sväng till på tävlingsbanan med Haldol, då de red lätt A:P1 på regional tävling i Askersund hos Örebrotraktens ryttarförening. Vi kom till en jättetrevlig tävlingsplats med ett fantastiskt ridhus, och fin cafeteria. Domaren Petra Wall var också en trevlig bekantskap, som gav utförlig och konstruktiv kritik. Haldol gjorde en bra uppvisning med fina skolor och egentligen inga missar utom en förarglig snubbling in i det andra enkla bytet, så att det blev några onödiga travsteg där. Helt rättvis fick de 4,5 för det, och det hade väl varit helt OK, om det inte hade varit för att det var precis vad som gjorde att de inte nådde upp till ett godkänt kval till nationell nivå. Det krävs 62%, och de fick 61,45. Hade betyget på bytet varit 6, som de hade på det andra enkla bytet, så hade det räckt över 62%... Dessutom var de första ekipage utanför placering... Nära på alla vis alltså... Nåja, vi var förstås ändå jättenöjda med en bra insats och för att han verkligen går bara bättre och bättre. Det är bara att träna vidare, och på den senaste träningen gick han superbra! Vi hoppas att han ska fortsätta så och kunna visa allt det på tävling! Nu börjar han ha en fin och samlad form och trampar på riktigt härligt och är lösgjord och fin att sitta på.
Alla hästarna mår bra på betet och verkar trivas. Hejde har läkt fint efter kastreringen (det gjorde Ajke också, så det var skönt) och han växer och utvecklas. Hassle ska snart flytta, och ser riktigt snygg ut, så vi hoppas han ska utvecklas vidare så. Hellvi tycker att det händer lite för lite, men är kompis med alla i hagen, och hon växer också väldigt mycket. Ser ut att bli en stor fjording, men ändå inte tung. Cleo och Unni tränar på, och Unnis ben börjar bli långa, så vi måste väl efterhand fundera på vad hon ska rida på framöver. Finja jobbar också riktigt bra nu, och målet är att komma ut och tävla lite längre fram i år. Jag tror att hon till att börja med måste träna på att tävla, så det är nog lika bra att börja åka ut med henne lite mer. Närmast stundar dock tävlingar för Haldol, så håll tummarna för att han ska visa alla hur duktig och fin han är!
Hellvi Kry ett riktigt charmtroll!
Våren är tidig i år, så hästarna är på sommarbete sedan förra helgen, då vi släppte ut fyra dem på söndagen. Cleo, Finja, Muska och Hellvi fick flytta upp på berget, och de var väldigt nöjda med det. De yngsta avmaskades innan dess, men Cleo och Muska hade inga parasitägg alls, så de slapp undan. Smidigt med träckprov! Trots att de kom ut så tidigt så räcker betet bättre än det brukar. De äter nästan ingenting av det hösilage som vi kör upp en gång om dagen, så det var nog bra att jag lyssnade på naturen och inte bara läste i almanackan. Haldol fick också flytta upp i fredags, efter avklarad tävling, men tvååringarna går kvar hemma lite till. De har fått större hage, och går ju redan nu ut och in som de vill i lösdriften. Vi kastrerade Ajke och Hejde i lördags, så jag vill ha dem kvar hemma för bättre koll i varje fall fram till nästa helg.
Hejde Kry är lika trevlig som han ser ut!
Ajke och Hassle är tingade, och vi har fått tillbaka köpekontrakt och handpenning, och de har gått igenom veterinärbesiktningen med beröm för gott uppförande. Roligt! Planen är att båda ska flytta till olika ägare i maj. Eftersom Ajke önskades levereras som valack så passade vi på att kastrera Hejde samtidigt. Om inte han också blir såld så blir han en bra beteskompis till Hellvi, så kan de båda få lite bättre bete än de andra, som lättare lägger på sig.
Tävlingssäsongen är i gång och Haldol går bättre och bättre.
Från tävlingsbanan har vi fått rapport om att Humira Kry nu är kvalad till fjord-SM i dressyr. Grattis! I och med det så är fyra av våra uppfödningar kvalade i dressyren: Haldol, Desolett, Alvedon och Humira. Desolett kommer inte att vara med, eftersom hon är såld till ny ryttare, men om det kommer tre till start så är ju det starkt! Desolett har också gjort debut på tävlingsbanan med Klara, då de red en lokal lätt C:1 på långfredagen hos deras hemmaklubb Ölmstad. Det red ihop dryt 60 %, vilket är mer än godkänt som premiär. Det räckte inte till placering i kategori C, men om de hade tävlat mot D-ponnyerna i samma klass (och samma domare) så hade de vunnit! bra jobbat alltså, och vi ser fram emot att se mer av dessa båda! Haldol och Ella var med på samma tävling och red lätt A:1. Med 61,7% blev de tvåa i klassen, även om ingen av dem presterade på topp denna dag. Vi var mer nöjda helgen före, då vi var i Ulricehamn och red lätt A:P1 på regional nivå. Konkurrensen var stenhård med massor av jättefina ponnyer, men Haldol och Ella fick 59 % och trevlig kritik av domaren Kristina Wärme, som vi hoppas få träffa på igen, då hon var väldigt konstruktiv och trevlig, och varierade poängen efter de olika momentens kvalitet. Även Carina Tengvall, som dömde i fredags, hör till de domare som vi gärna rider för. De flesta är ju helt OK, men det är roligt och nyttigt om man får med sig både lite positivt och lite att tänka på.
Påsklovet har mestadels bjudit på fantastiskt väder, så det har blivit sköna uteritter, bra träningar och långa promenader. Idag var det hoppning på programmet, och alla tre hästarna verkade gilla att hoppa serier och skötte sig jättebra. Finja fick tänka till lite extra när hinderna kom på rad. Haldol tyckte det var jätteroligt, och Cleo höll igång bättre än på länge. Kul! I torsdags var det dressyrträning, och det gick också bra. Unni har fått mycket bättre balans och sits, och ser nu mycket fram emot träningarna i både dressyr och hoppning. Ella har tyckt att det är roligt hela tiden, och tycker också att det går framåt.
Fint tävlingsväder i Oskarshamn!
Mycket har hänt sedan sist, så jag har massor att berätta. Bland annat kan ni får läsa om två tingade hästar, goda tävlingsresultat, äventyr på uteritt och en hel del annat. Tiden flyger på våren, och jag påbörjade en uppdatering förra helgen, men det var så härligt uteväder att jag inte hann klart. Jag gör ett nytt försök idag, och försöker minnas det mest intressanta från de senaste veckorna. Glömmer jag något så går det ju alltid att komma igen!
Både Hassle och Ajke är nu tingade och planen är att de ska åka till sina nya ägare under maj månad. Vi visade Hassle för två veckor sedan, och hade en riktigt trevlig eftermiddag med mycket hästprat. Hassle har ju alltid varit fin, och har fortsatt att utvecklas, så han ser riktigt bra ut. Så bra att jag en sekund nästan inte ville sälja... Men man kan inte spara på hästar, och tiden räcker inte lika långt som drömmarna... Så det känns jättebra att han ska flytta till Norrköping och tränas i första hand i dressyr. Han ska få gå kvar som hingst ett tag till, och planen är att han ska visas i höst. Det är jag glad för, och jag tror att han kommer att få det jättebra. Förhoppningsvis återser vi honom på dressyrbanorna om några år, och först hoppas vi att han ' ska visa sig från sin bästa sida på hintstpremieringen.
Drygt en vecka senare kom nästa gäng för att titta på unghingstarna - först händer det inget, och sen händer inget, och sen händer alltihop... De hade siktat in sig på Ajke, vilket han förstod och njöt av att få vara i centrum. Efter några dagars betänketid har även denna familj bestämt sig, och Ajke ska kastreras innan han flyttar till Linköping för en framtid som allround- och familjehäst för både ridning och körning. Eftersom båda kommer till Östergötland hoppas jag att få återse dem ibland, och jag tror att jag har hittat hem och uppgifter som passar dem båda bra. Det kommer att bli tomt efter dessa båda charmiga grabbar, men de är värda att få mer uppmärksamhet än jag hinner ge dem.
Så då är det bara Hejde kvar som är till salu. Han är inte sämre han - kanske är han den allra mest okomplicerade och smidigaste av dem alla. Han är dock lite mindre, och stannar nog runt 140 cm i mankhöjd, vilket har gjort att de långa tjejer som varit här siktat in sig på de större grabbarna. Planen från början var ju att visa alla tre på hingstpremieringen i höst. Nu blir det nog bara Hassle, och med annan ägare, för troligen passar vi på att kastrera Hejde också till påsk, när vi ska kastrera Ajke. Så om någon vill ha denna snygga och snälla kille som hingst är det hög tid att hojta till. Om du vill ha en fin valack, så går det också bra;-). Jag kan samtidigt tipsa om att Haldols ettåriga dotter Lovis är till salu. Hennes helsyster har fått diplom och mer info finns på till salu-sidan.
Vår uppfödning Alvedon Kry 214 har visat framhovarna på dressyrbanan. Han är ju redan kvalad till fjord-SM i dressyr, och på årets första tävling vann han Lätt A:1 och blev trea i Lätt B:1 bland stora hästar på lokal nivå. I lätt A hade de 65,79% och i lätt B 66,90. Grattis! Verkligen roligt att han får chansen att visa hur fin han är. Vi planerar att betäcka Muska med Alvedon i år. Han kommer inte att ta emot fler ston, eftersom årets fokus är tävling, men jag är glad att vi fick möjlighet till ett undantag. Hoppas verkligen att hon blir dräktig och får ett så fint föl som jag önskar och tror att det kan bli!
Vindstilla, soligt och helt fantastiskt härligt var det hela förra helgen, och då är det gott att vara ute med hästar och hundar. Två veckor tidigare var det snö och regn på tvären och så blåsigt att strömmen gick och var borta nästan hela dagen... Känns avlägset nu, och skönt att vi går mot varmare tider. Det dåliga vädret i mitten av mars blåste bort redan till dagen efter, då Ella och jag for med Haldol till Oskarshamn för regional ponnydressyr lätt A:P1. Haldol var mycket piggare och spänstigare än veckan före, och både Ella och jag var nöjda med hans insats. Han blev fyra i klassen (två placerade), och efter sig hade han ekipage som är kvalade till nationell nivå. Denna dag blev det dock inga sådana kval, varken för Haldol eller någon annan. Vinnaren hade 59 % och Haldol fick 53 %. Vi åkte i alla fall hem nöjda med att han utvecklas fint och att han genomförde utan någon större miss alls. Jag åkte också hem med många gamla minnen, då det var i Oskarshamn som jag för första gången var på en riksutställning för fjordhästar och såg Ljosefins halvsyster Fanny vinna. Jag tror att det var 1984. De senaste två helgerna har Haldol fått dra hem ved som omväxling till dressyr- och hoppträning. Det märks att han har lärt sig detta ordentligt, för han vet precis vad som förväntas och han gör det bra.
Ella och Unni tränar flitigt, och det går stadigt framåt för dem. De hade dock ett riktigt äventyr för tre veckor sedan. De red ut på Finja och Cleo, och det har de gjort många gånger förut, och det såg härligt ut när de skrittade iväg. Det dröjde dock inte så många minuter förrän min mobil ringde och jag hörde Ellas röst. Jag förstod att något hänt, men inte riktigt vad, men hoppade i stövlarna och sprang ut. Jag hann lagom ut på vägen för att hinna möta Finja och Cleo i full galopp. Till min förvåning satt Unni fortfarande kvar i bra balans på Cleo, medan Finja kom först och utan ryttare. Hon var dock inte mer före än att Cleo var hack i häl - säkrast att inte bli ensam;-) Jag tänkte först fånga Finja, men förstod i nästa stund att det nog var Cleo jag måste ta, och det helst utan tvärstopp och avfallning. Det gick fint, och en storgråtande Unni kunde sitta av. Peppe kom strax efter och fångade Finja, och vi undrade hur det gått för Ella. Jag hann lagom plocka fram mobilen, så ser vi henne komma joggande över fältet, ganska arg... Hon hade skadat axeln och hade ont i den, men det upptäckte hon först senare. Vi tog upp båda hästarna och Ella red några varv på Finja, och efter lite övertalning skrittade Unni en runda på Cleo också. Båda hästarna skötte sig förstås hur bra som helst igen.
Ella berättade efteråt att hästarna troligen blivit skrämda av något. Cleo hade börjat trava och sedan galoppera, och Finja hade då gjort en serie språng inspirerade av den högre skolan. Ingen av tjejerna hade varit beredda, så Ella hade åkt av mer eller mindre direkt (första ofrivilliga avsittningen från Finja). Unni hade först undrat varför Ella inte saktade av, men insåg strax att det inte fanns någon Ella på. Det hade gått snabbt över fälten, och de hade också hoppat över en stenmur... Men Unni satt som sagt kvar, och efter ett par dagars paus var hon i sadeln igen, och nu går det lika bra som innan.
Vi har börjat förbereda oss för betessläpp, och har inventerat staketen, som övervintrat bättre än någonsin. Några små lagningar så är sommarhagarna redo. Vi ska ta träckprov och kolla parasitstatus innan de får byta hage, och vi vänta väl lite till, men det är så torrt i markerna att de snart bör kunna komma ut om detta håller i sig. Vi släpper ofta tidigt och stödfodrar i början. På så sätt får de en mjuk övergång till betet.
Cocko, som Inti parade resorberade tyvärr sina valpar. Han har dock fått en ny chans, då han i mitten av mars parade Skogsbygdens Pixi Pistage, som finns på Ritous kennel. Vi hoppas att hon ska få en fin kull i maj! Humle har också haft trevligt dambesök i form av Swicht Blyga Berta, som vi också hoppas ska vara dräktig nu. Några föl får vi inte i år, så vi hoppas istället få rapport om fina valpar!
Till sist vill jag visa ett helt annat tävlingsresultat. Jag skickade in foton till en fototävling som Svensk handel i Tranås ordnar, och jag fick i hård konkurrens med två bilder till final. En bild på kor i klassen Natur och ett porträtt på Unni i klassen Fritt tema. Jag visar upp dem för er här!
Charolaiskor.
Unni.
Det får bli några korta rader idag och ett par bilder från dagens regionala dressyrtävling, där Ella och Haldol startade lätt A:P1 efter ett halvårs tävlingspaus i dressyr. Haldol har varit lite vårtrött i veckan, men såg mycket bättre ut idag. Han kunde vara högre i formen, men var lösgjord och lydig och visade en jämn och fin uppvisning. Båda slutorna fungerade riktigt bra och även de enkla bytena, så vi var väldigt nöjda och ser att det går framåt. Domaren var inte lika imponerad, men så är livet i en bedömningssport, så det är bara att ta med sig det som var bra och träna vidare på resten. Jag har i helgen också fått den goda nyheten att Cocko, som är parad med Inti, troligen är dräktig, så vi håller tummarna för fina valpar i april!
verkligen härligt väder att tävla i idag!
Solen sken även in på tävlingsbanan.
Fyra veckor har gått sedan jag skrev senast, och det har förstås hänt lite av varje. Om vi ska börja med det senaste först, så var vi på bruksridningstävling igår. Det var ett samarrangemang mellan Tranås kusksällskap och Fridhems ridklubb, och det var en lyckad dag, som jag tror de flesta var nöjda med. Totalt 20 starter gjordes, varav fyra i en barnklass, där medhjälpare är tillåtet och hoppning, galopp och ryggning inte ingår. Jag tycker att det är ett bra sätt att introducera nya och väcka intresse för en trevlig tävlingsform, som visar om man har en trygg och lydig häst. Unni var dagens första startande med Cleo, och hon var den enda i barnklassen som red nästan hela banan utan hjälp. Den enda gång som Ella behövde gripa in var när Cleo inte ville gå fram till bordet, som tjänstgjorde som brygga. Med Ellas hjälp kom de närmare, men inte nära nog för en avsittning, så den stationen lämnades med ett U. Resten gick desto bättre, och till och med bron, som Cleo aldrig sett, gick han rakt över lugnt och fint. Det slutade med en välförtjänt andraplats, efter tävlingens yngsta deltagare Idun Soleskog, som också red en welsh mountainponny (Tingeling).
I den vanliga bruksridningsklassen bjöd banan på alla förekommande hindertyper, och flytta-hindret var en stor grind (barnen fick flytta en ring och slapp grinden). De deltagande hästarna var av många olika raser, och det fanns allt ifrån ardenner och halvblod till welsh mountainponny och islandshäst. Ella red på¨Haldol och eftersom jag hade fullt upp med att sammanställa resultat och hjälpa till med lite av varje, så fick Unni bli hennes medhjälpare. Ella hjälpte Unni när hon red, och sedan blev det ombytta roller. De fixade också att lasta och lasta av hästarna med hjälp av en kompis till Ella - tack Jakob! Det kändes verkligen bra att se att hästar och tjejer fixade detta så fint. Ritten gick också riktigt bra, och det slutade med 19 straffpoäng. Det räckte till seger ända fram till sista ryttare, som klarade sig med bara 14, så det blev en fin andraplats även för Ella. Grattis till Stefan Soleskog som vann! Trea var Veronica med sin islandshäst och på fjärdeplats Rebecka med dagens andra fjordhäst, som också de gjorde fina ritter med lite över 30 respektive 40 straff.
Unni och Cleo har kommit igång med lite hoppning.
Unni trivs och är trygg med Cleo.
Både hästar och tjejer tränar på bra nu, och vi har kommit igång med träningar efter jul. Varannan vecka rider båda dressyr för Eleonor Hjalmarsson Ekman, och varannan vecka rider Ella dressyr för Sissi Lilja. Alla dessa träningar är i Björnklo utanför Tranås, och det är så skönt att slippa åka långt. Dessutom fungerar det jättebra, och jag är särskilt glad att Unni verkar trivas så bra med Ellie, och verkligen ser fram emot träningarna, som också redan har utvecklat hennes ridning fint. Och så har vi Anna som kommer hem till oss för hoppträning när vädret tillåter. Också bra och nyttigt. Förra söndagen passade vi på att ta med Haldol och Finja till hennes träning i Björnklo, för att de skulle få se lite andra hinder och hästar. Finja skötte sig bra, men det var tydligt att det blev mycket intryck för henne och hon blev trött. Hon har varit borta och tränat en del dressyr, men nu var det hinder, och en massa nya hästar. Hemma hoppar hon med fart och glädje, men här blev hon lite mer tveksam och fick nöja sig med små hinder, och det var nog bra. Nyttigt, och något vi ska göra igen! Haldol tappade glädjen och självförtroendet i hoppningen i höstas, utan att vi vet vad som orsakat det. Han har därför fått lätta uppgifter och vi försöker hitta tillbaka till det han var. Därför var det härligt att se honom med bjudning och att han bjöd på några glada bocksprång mellan hinderna. Det kändes jättebra och lovande!
Haldol hoppar med glädje igen.
Finja har bra takt och lyft i traven, även utan bommar!
Unghingstarna utvecklas fint och alla ser jättefina ut. De är också trevliga och verkligen lätta att ha att göra med. Vi tränar lite av varje, men de tycker alltid att de får vara med för lite. Det är ju i och för sig goda tecken. Motionerade blir det i vilket fall som helst, då de snor omkring och busar i full fart allt som oftast. Även Hellvi växer bra och är redan mycket högre än Cleo, som är 120 cm. Hon ser också fin ut, och det ska bli spännande att se vad som kommer fram när all päls faller av.
Humle och Inti.
Inti har haft besök av den trevliga tiken Westorps Queen of Hearst (Cocko), som han parade för snart två veckor sedan. Vi hoppas att hon ska vara dräktig och få en fin valpkull lite längre fram. Hon har fått flera fina valpar tidigare, och jag tror att denna kombination ska passa bra. Det är på väg ytterligare en tik åt Inti, och hon har nyss börjat löpa, så vi ser fram emot att träffa henne snart. Även Humle väntar besök, men hans tilltänkta har ännu inte kommit i löp, så han får ge sig till tåls lite till. Humle har en dotter i Österrike, och hon har blivit internationell utställningschampion, och har nu fått en kull valpar. En tik i denna kull har sålts till Sverige, och det ska bli spännande att se henne så småningom. Jag måste säga att det är ovanligt med västgötaspetsar födda i Österrike, så hon är nog ensam i sitt slag i detta land!
När jullovet var slut kom snön, fast ännu så länge bara lite grann, men den lyser upp bra, och det var skönt att slippa geggan. När marken frös till kunde vi äntligen låta hästarna byta till de andra vinterhagarna (vi kör dubbla uppsättningar för att slippa knöligt underlag), och det uppskattades stort av alla. Unghästarna for runt och lekte ystra och glada, och Cleo var inte mycket sämre han! Finja gjorde riktiga caprioler, och det var härligt att se all glädje.
Igår var vi på årsmöte med Östergötlands fjordhästförening. Som vanligt träffade vi många trevliga vänner och fick god smörgåstårta. Haldol kunde lägga ytterligare två prestationsmedaljer till samlingen, då han fick silvermedalj i bruksridning och dressyr. I dressyr hade han förut guld och brons, så där är serien komplett nu. Han har dessutom brons i bruksridning och i skogskörning. Haldol hade även framgångar med sina avkommor. Hans dotter Labolina fick diplom och pris för bästa treåriga fjordsto i Östergötland, och vi fick pris för Hassle som bästa ettårshingst. Prestation och exteriör förenas alltså, och det känns jättebra.
Träning i både dressyr och hoppning börjar nu komma igång mer och mer, även om det just nu är för hårt att hoppa ute. Jag avslutar dagens uppdatering med bilder från jullovet, både träningar i dressyr (hos Sissi Lilja) och i hoppning (hemma för Anna). Några bilder på vår fina ligghall får ni också till sist. Jag hade önskat att jag kunde visa bild på när unghingstarna galopperar runt ut och in där, men jag får försöka fånga det en annan gång.
Haldol jobbar på i fin form.
Öppna funkar riktigt bra nu.
Finja får också en och annan dressyrlektion...
...och hon älskar markarbete och hoppning!
Unni och Cleo jobbar också bra på lektionerna.
Haldol har stor hoppkapacitet och vi jobbar med självförtroendet.
Hoppningen är lösgörande och stärkande för Haldol.
Haldol, nöjd efter träning.
Unni är trygg och glad på Cleos rygg.
Vår fina ligghall.
Här bor tvåårshingstarna och Haldol...
...och vi är jättenöjda med den!
Vi har haft ett långt härligt jullov, och det bjöd på många sköna ridturer och hundpromenader. Det blev för ovanlighetens skull ett jullov helt utan snö, men eftersom det var milt kunde vi rida på mjuka fina vägar, så det var helt OK så också. Unni har blivit trygg på Cleos rygg, och rider glatt ut tillsammans med oss. När vi hade glädjen att få besök av Julia, som ju ridit och tävlat först Desolett och sedan Haldol, så kunde vi ge oss iväg med fyra hästar: Unni på Cleo, Julia på Haldol, Ella på Finja och jag på Muska. Riktigt mysigt! Hellvi fick stanna i stallet när vi tog alla hennes kompisar, och det tar hon lugnt och bra. Hon fyllde igår ett halvår, och verkar bli en riktigt trevlig häst. Jag tror hon kommer att bli intelligent och ganska cool, så det kanske är en framtida flockledare.
Hellvi leker mycket med Cleo, som hon nu har vuxit förbi. Han är 120 cm, och hon strax över det. Vi hade ju en överenskommelse om att få låna Cleo, ungefär ett år, men jag har nu sett att Unni kommer att kunna rida honom längre än fram till sommaren. Dessutom är han verkligen en snäll och bra ponny, som Unni trivas bra med och är trygg med. Så jag frågade om vi fick köpa honom, och det fick vi, så nu är vi ägare även till denna fina welsh mountainponny. Unni har tränat hoppning och markarbete nästan hela hösten, och det går allt bättre. Nu klarar Unni fint att galoppera och styra, och de tar sig över små hinder tillsammans. Finja är med på samma lektioner, och hon älskar att hoppa. Hon blir så pigg och glad och tar sig an uppgifterna med stort självförtroende. Även dressyrträningen går fint framåt. I slutet av lovet passade vi på att åka och mäta Finja, som blir sex år i år. Hon mättes in till 146 cm, så nu är det bara att träna för att bli redo för någon liten tävling, kanske både i hoppning och dressyr.
När vi var och mätte Finja på kliniken i Mantorp passade vi på att träna för Sissi Lilja. Först red Ella Finja ett pass, och sedan följde ett pass med Haldol. Båda gick bra, men särskilt glad var jag att se hur fin Haldol är nu. Lätt och mjuk i kroppen direkt och väldigt stadig och bra form, där han är fint uppe fram. Alla rörelser i lätt A:P1 satt fint, och nu hoppas vi att det ska se lika bra ut på tävling. Dock verkar det dröja lite innan säsongen drar igång i år. Det finns inga dressyrtävlingar innan mars. Däremot var det en lokal hoppning i Mantorp igår, så vi passade på att anmäla Haldol till lokal lätt D (70 cm), och tänkte att det skulle vara en bra mjukstart i ett ridhus han känner väl igen. Han har sett jättefin ut på träning på sista tiden, så vi hoppades att han skulle tycka att detta var lätt och roligt. Banan såg jättebra ut med sju hyggliga hinder utan konstigare saker än ett par grindar, och det var bra vägar. Haldol sprang glatt in i transporten, men redan på framridningen verkade han spänd, och då blir han seg. Tyvärr blev det inte bättre på banan, så han blev utesluten vid andra hindret. Vi undrar vad som har hänt. Han hoppade ju två 80 cm klasser i maj och juli 2013, och det gick hur bra som helst. Ett litet pet på stor utebana i maj, då det gick lite fort över en oxer, och sen felfri i både grund och omhoppning på fjord-SM 80 cm öppen klass. Sen stannade han ut sig på 80 cm i Gränna, och sedan dess har det varit motigt. Vi trodde att vi löst det, men det är fortsatt något som han upplever som obehagligt. Han som brukar älska att hoppa, och hemma har han varit sitt gamla vanliga, glada jag. Nåja, vi börjar om på småhinder på träningstävlingar och hoppas hitta tillbaka till självförtroendet och hoppglädjen. Vi vet ju att han kan hoppa.
Ibland går inte allt så smidigt som man vill, och ibland går det inte alls. Det hoppas jag ju inte ska gälla för Haldols hoppning. Däremot var det så det blev med HUmles planerade parning av den fina tiken Disa Dimma. Jag tror att det är en av de allra snyggaste tikarna som vi har haft här, och hon var trevlig också. Hon lekte glatt med Humle, men var mycket bestämd när han försökte bestiga henne. Vi tänkte i början att det nog bara var lite tidigt, så vi kämpade på under åtta dagar och Humle gjorde tappra försök, och uppvaktade henne verkligen bra. Det var nog verkligen lite tidigt i löpet till att börja med, men efter knappt en vecka fanns alla tecken på ett riktigt höglöp. Humles uppvakning blev då ännu mer intensiv, men Disa var obeveklig, och till sist fick vi inse att detta inte går. Någon tvångsparning var ingen av oss intresserad av.
Bortsett från denna frustration har hundarna haft ett bra jullov, och både de och jag har njutit av långa skogspromenader. Idag kom snön, så nu fick vi också prova min julklapp, som var en dragsele till Humle och ett midjebälte till mig. Så idag tolkade jag efter Humle och Unni efter Inti, medaN Peppe åkte före och visade vägen. Då gick det riktigt bra, utom att föret inte var så lysande, eftersom det är mjukt och klafsigt under snön. Kul att prova, och kanske blir det bättre före snart. Katterna mår också fint, och ligger mycket inne och myser i vinterrusket. Vi blev oroliga för Atlas, som var slö och hade feber en kväll, men det verkar ha varit en snabb släng av något virus, för redan nästa morgon var han mycket piggare, och nu är det full fart igen. Jag glömde ta med dem över årets händelser i min sammanfattning för 2013, men de är verkligen trevliga, så vi är så glada att de kom att bli våra katter. Jag tror att jag också glömde nämna bygget av lösdriften, och även det är något som vi är så nöjda med. Den fungerar fint, och Haldol och tvåårshingstarna trivs utmärkt där.
Några rapporter från våra uppfödningar har jag också fått i helgerna. Grånosa utvecklas fint och lär sig nya saker, och har fått prova att ha ryttare på ryggen. Halling har blivit inriden, och jag har sett flera fina bilder på honom ute i skogen med ryttare. Jag har också fått veta att Ismo har avlivats. Han hade upprepade koliker och trots ansträngningar att lösa detta så blev han inte bra, och för hans skull valde hans ägare att låta honom sluta sina dagar. Det var en fantastisk häst, som varit både en duktig tävlingshäst, särskilt i dressyr, där han tävlat upp till NM, men också i hoppning. Han har också lämnat många riktigt bra avkommor och var A-premierad. Värt att nämna förutom hans godkända söner Anar Frö och Magne, där den senare även vunnit fjord-SM i dressyr, är också dottern Trine med stora framgångar i hoppning. Ja, egentligen är väl många fler värda att nämna, och det är ingen tvekan om att han kommer leva kvar länge genom sina duktiga och snälla avkommor. Vi som kände Ismo minns en fin och rörlig häst, men framför allt hans otroligt vänliga och fina lynne - snällare häst är svårt att hitta!
Vi har många förhoppningar på 2014, och jag kommer tillbaka efterhand till detta. Idag tänker jag bara nämna att Tranås kusksällskap planerar för en bruksridningstävling den 22 februari. Den kommer att hållas i ridhuset i Fridhem, och precis som på klubbmästerskapet kommer det att finnas en klass för barn upp till 12 år och en "vanlig" bruksridningsklass. Vi hoppas på gott intresse och en bra dag!