FJORDHÄSTSTUTERI KRY

HÄSTAR VI SÅLT

HOGPAX KRY

Ljusbrunblack, valack född 8 juni 2005

Ljosefin 2593

Hugo 179

Matilda 1418

Ljosen 145

Lolita 2350

Heiden 132

Lilla My 532 Eddi 33 Liv N 13762 Askov N 1722 Tulla 1989 Joker 94 Heidi N 12847 Prins Sleipner N 1753

Hogpax är Ljosefins tolfte föl, och egentligen hade vi tänkt sälja både honom och hans jämngamla halvbror Haldol när de var föl, men de var så fina och trevliga att vi bestämde oss för att de fick bli kavr både två tills vidare och växa upp tillsammans. De har verkligen roligt ihop, och det är härligt att se dem stoja tillsammans. Båda har utvecklats till två trevliga och samarbetsvilliga unghingstar, som har varit på löshoppning och under våren 2007 börjat jobba ordentligt med inkörning. I april 2007 har vi kjommit till att de drar däck i linor och svängel utan några som helst problem. Även löshoppning är kul, och att åka ensam i transporten vållar heller inga problem. Vi ville se om Hogpax skulle leva upp till förväntningarna som bästa föl på riks, och vi visade både honom och Haldol på hingtstpremieringen 2007. Haldol blev godkänd, men Hogpax fick nöja sig med 39 poäng, plus en 8 för galopp och 10 för temperament, så han blev kastrerad reste till sin nya ägare i Luleå den 3 oktober 2007. Vi hoppas att de ska trivas ihop och att Hogpax ska bli en riktigt trevlig och duktig häst.

Hogpax egna meriter

2005: 88888=40 p (Rastypisk, högställd. Utmärkt framparti, välvinklat kors. Välbenad rättställd. Framåtgripande skritt, lätt trav.) Placerad 1 av 2. Reserv bästa föl. Jönköpings läns FFs utställning.

2005: 88887=39 p (Maskulin, välproportionerlig med naturlig resning. Välformad hals, välmusklad bog, djup bål, välformat kors. Välbenad. Avspänd vägvinnande skritt. Lätt, energisk något oelastisk trav.) Placerad 1 av 2. Bästa föl. SFF riksutställning.

2006: 88887=39 p (Välutvecklad, mycket god rastyp. Litet, fint mejslat huvud med mycket uttryck, något grovt ansatt hals, djup bog, lite öppen bål, bra välmusklat kors. Välbenad från sidan, något tåvid. Lätt, taktmässig skritt. Lätt, men oengagerad trav) Placerad 2 av 3. Södra Älvsborgs FFs utställning. Ann-Charlott Svensson

Exteriöromdöme från avelsvärderingen 2007 (2 år): "Välutvecklad rastypisk hingst, något lågställd. Rastypiskt huvud, rak hals, kraftfull bog, rastypiskt kors. Grovbent med korta skenor. Något tåvid fram. Obetydligt hjulig bak. Avspänd vägvinnande taktmässig skritt. Naturlig, något tung trav. Rytmisk vägvinnnade galopp med bra undersättning. 88797=39, galopp 8". Temperament: 10. Ej godkänd.

Härstamningsvärdering från avelsvärderingen 2007: "Far och farfar är båda Elit prem. Mor är Super Elit prem. och mor till hingstarna Ismo Kry och Alvedon Kry. Morfar och mormor är båda Elit prem. Mormor är också det bästa sto inom rasen som någonsin har funnits."

Lite om Hogpaxs härstamning

Hogpaxs mor Ljosefin 2593 är SUPERELIT-premierad, och hennes sex första döttrar har alla belönats med diplom och alla har placerats högt på riksutställningen på Grevagården. Hon har lämnat de båda godkända hingstarna Ismo Kry 208 och Alvedon Kry 214, som båda gick in som årgångsettor och är premierade AB (ext). Ismo Kry är exporterad till Danmark, där han även är godkänd för avel. Läs mer om Ljosefin på hennes egen sida!

Hogpaxs far Hugo 179 är en hingst som har gjort sig känd inte minst för sin utmärkta hoppförmåga. Han har vunnit rikstävlingarnas hoppfinal tre gånger och tävlat upp till medelsvår klass. På uppvisning har han hoppat 150 cm med ryttare. Hugo är en rörlig hingst med mycket gott temperament och väldigt vackert huvud. Han har verkat på Sindarve på Gotland hela livet, utom säsongen 2004, då vi hade förmånen att få låna honom. Sedan han var här har han också blivit ELIT-premierad!

Hugos far Heiden 132 är en ELIT-premierad norskimporterad hingst, som har flera SM- och rikstävlingssegrar på meritlistan. Hans paradgren har varit brukskörning, men han har också tävlat i brukskörning och precisionskörning. Avkommorna utmärker sig ofta för goda rörelser.

Hugos mormor Tulla 1989 är ett ELIT-premierat sto som lämnat en lång rad diplomston och även godkända hingstar i flera generationer. Hon är ett av svensk fjordhästavels mest framstående ston.

Hogpax fick 39 poäng på hingstpremieringen!